Najbolji festivali ulične hrane u Evropi

Ulična hrana u Barseloni, Madridu, Berlinu i Londonu, ipak, još zaostaje za azijskim gradovima, ali napredak je u posljednje vrijeme primjetan. Najbolji primjer su ovi sajmovi ulične hrane.

Hornstul, Stokholm

Nešto što je počelo kao pijaca, pretvorilo se u pravu atrakciju za sve ljubitelje dobrih gurmanluka u Švedskoj. Svakog vikenda, od sredine proljeća do kraja ljeta kamioni s brzom hranom naprave povorku uz Lijeholmsviken hrane naprave liniju uz Liljeholmsviken rijeku u Hornstulu. Imaju raznovrsnu ponudu – od švedsko-brazilskih palačinki do Vijetnamskog hljeba.

Bite Club, Berlin

Berlinska restoranska scena je u usponu, a sve popularnija je i ulična hrana. Za to je zaslužan kolektiv Bite Club, okupljalište kuvara u starom brodu Hopetose na Špreji. Tu možete uživati u odličnom provodu i dobrom zalogaju.

Le Food Market, Pariz

Revolucija pariske ulične hrane tek počinje, a Le Food Market je u samom epicentru. Većina štandova su samo produžetak postojećih restorana, pekara i poslastičarnica.

Paper Island Market, Kopenhagen
Foto: Gettyimages

Foto: Gettyimages

Paper Island market je prvi, pravi sajam ulične hrane. Nalazi se u velikom skladištu i ima vrlo otmenu ponudu – ovdje možete naći čips pečen u masnoći patke, hrskave knedle i čokoladni mus od sira. Možda je za to zaslužna blizina svjetski poznatog restorana Noma, koji se nalazi doslovno iza ugla.

Festival hrane na točkovima, Italija

Festival hrane na točkovima održava se na osam lokacija širom Italije. Kako bi bili uspješniji, prodavci posvećuju istu pažnju izgledu kamiona kao i hrani. Trude se da budu autentični i da uvijek imaju dovoljno hrane.

Vikend pokretnih kuhinja, Amsterdam

Jednom godišnje pokretni restorani parkiraju se u Vester parku i nude sve – od domaćih palačinki, vafla do paelje i dimljenog mesa.

KERB Camden Market, London

Sajam sa 34 štanda nalazi se na Ridžents kanalu, gde možete pojesti Filipinski hrskavu svinjsku potrbušinu i goveđe pljeskavice.

Briselski festival kamiona hrane

Iako nije najpoznatiji, ovo je najveći Festival ulične hrane u Evropi. Prošle godine bilo je 140 prodavaca koji su spremili mnoga jela.

Izvor: b92

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *