Na dohvat ruke: 3 evropske prestonice idealne za vikend

Ukoliko ste u potrazi za destinacijama koje su priuštive i blizu, za jedan kratak i kvalitetan vikend odmor, imajte u vidu ova tri grada.

Tek što su prošli božićni i novogodišnji praznici, bliži se Dan zaljubljenih, a putovanje se čini kao najbolji poklon za voljenu osobu.

Budimpešta
Nekadašnji carski grad, čijim srcem prolazi Dunav, oduvijek je bio poznat kao destinacija koja je idealna za sve zaljubljene. Prekrasni mostovi preko rijeke, veličanstvene i velebne građevine i istorijske znamenitosti pružaju vam savršenu scenografiju za ljubavnu šetnju. Ali, najbolji doživljaj imaćete ako se zaputite na noćnu vožnju brodom uz večeru.

Foto: pixabay.com
Foto: pixabay.com

Dok uživate u obilnoj večeri, plovićete pored zgrade Parlamenta, najpoznatije znamenitosti Budimpešte. Ipak, najljepši pogled na Parlament doživjećete ako se popnete na Ribarsku tvrđavu. Ova tvrđava sastoji se od 7 tornjeva koji simbolizuju 7 plemena, koja su osnovala mađarsku naciju i državu. Odmah do tvrđave je Matijaševa crkva u kojoj su se krunisali mnogi ugarski kraljevi i carevi. Nedaleko je Kraljevska palata s koje se pruža prekrasan pogled na grad, rijeku i mostove. Jedan od njih je i Lančani most, najstariji i najljepši.

Uz mnoštvo znamenitosti, Budimpešta je poznata i kao destinacija u kojoj ćete uvijek biti zadovoljni kupovinom. Najpopularnije mjesto za “šoping” svakako je Vaci ulica, glavna i najpoznatija ulica u Budimpešti.

Bratislava
Još jedna prestonica smještena na obalama moćnog Dunava. Iako je Bratislava veliki grad, većina njenih znamenitosti nalazi se u središtu. Bratislavski hrad prvo je što će vam upasti u oko kada dođete u centar. Ovaj prekrasan dvorac smješten je na brdašcu koje se izdiže iznad samog središta grada. Slovaci ga često nazivaju obrnutim stolom, zbog kula koje izgledaju kao noge naopačke okrenutog stola.

Foto: pixabay.com
Foto: pixabay.com

Sam dvorac služio je kao kraljevska rezidencija, a danas se u njemu nalazi muzej i slovački parlament. Od dvorca pa prema središtu grada vodiće vas put označen zlatnim krunama. Ovo je staza kojom su nekada kraljevi silazili do katedrale svetog Martina na krunidbu. Centrom grada dominira Mihaelov toranj, koji je nekada služio kao posmatračnica, a danas se u njemu održavaju mnoge izložbe, prvenstveno oružja.

Šetnjom pokraj mnogobrojnih pabova i pivnica doći ćete do središnjeg trga na kojem dominira Rolandova fontana i stara gradska skupština. Nedaleko od ovog mjesta nalazi se najpoznatija znamenitost grada, Čumil. Riječ je o spomeniku svim radnicima koji su učestvovali u izgradnji grada, a iznimno je popularan zbog toga jer izgleda kao da viri iz šahta. Ako se odlučite da posjetite Bratislavu baš za Dan zaljubljenih, ne propustite da uživate u jednom od mnogih restorana koji poslužuju tradicionalnu hranu.

Prag
Grad stotinu tornjeva, prepun živopisnih ulica i mnogobrojnih trgova oduševiće vas svojim gotičkim duhom i mogućnostima koje pruža. Središnje mjesto svakako je Vaclavskih namesti, trg koji nosi naziv zaštitnika grada. Ovo je jedan od onih trgova koji će vas oduševiti po danu, a oduzeti vam dah kad padne mrak.

Foto: pixabay.com
Foto: pixabay.com

Nedaleko od jevrejske četvrti, koja je najpoznatija po svojim živopisnim sinagogama, nalazi se Staromestske namesti, odnosno dio grada koji je pod zaštitom Uneska. Ovde su Tinski charm sa svoja dva tornja i Gradska skupština, pa crkva sv. Nikole. Ali, najveća atrakcija grada svakako je Astronomski sat oko kojeg se svaki puni sat odvija predstava. Ipak, najljepši pogled na sam grad je onaj s Karlovog mosta. Ovaj neravni most, koji se proteže preko rijeke Vltave, dobio je ime po poznatom kralju Karlu IV, a šetnjom preko njega doći ćete do Pražski hrada, najvećeg drvenog dvorca na svetu.

Uz upečatljivu arhitekturu i osjećaj da je ovdje vrijeme stalo, Prag je veoma popularan kod pivopija. Popularna češka piva oduševiće svakog ko ih jednom proba.

Izvor: punkufer.hr

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *