Mirisi i ukusi češke kuhinje


Češka kuhinja poznata je po svojim knedlama i bogatim jelima koja se dobro slažu uz pivo.

Ova je kuhinja uglavnom povezana s istorijom i tradicijom zemlje. Jela se pripremaju prema starim slavenskim receptima, a često su bila mijenjana pod uticajem susjednih zemalja, npr. Njemačke. Dugo vremena Češka je bila pod Austro-ugarskom dominacijom što je imalo kulinarski uticaj na zemlju. Ovdje je lako pronaći povezanost sa drugim susjednim zemljama – Slovačkom, njemačkom saveznom državom Bavarskom ili poljskom Šleskom.

Večera je baza

local_food

Češki svakodnevni jelovnik sastoji se od tri obroka – doručka, ručka i večere, od kojih je ručak glavni obrok u danu.

Sastoji se od supe – koja je obavezna na stolu, kao što su i glavno jelo i desert. Ova tradicija se sada mijenja u obroke koji su manje bogati, ali se objeduju češće. Češka se kuhinja prije svega sastoji od mesnih jela – svinjetine, govedine i peradi, aromatičnih umaka, s puno maslaca, vrhnja ili tradicionalnog rouxa, hljeba, čorbi kuvanih uz bogate količine mesa ili udjela ribe.

Češki ukusi

traditional-czech-food

Neposredno uz bujon od piletine i čorbu od paradajza, vrlo popularno na češkim stolovima su takođe, čorba od bijelog luka – češnjak čorba (cesnakova polevka), tripice – čorba od tripica (drstkova polevka) i gulaš. Gulaš je naročito popularan – to je kombinacija pirjanog mesa u aromatičnim, dobro začinjenim umacima. On se služi sa knedlama – kuglicama od hljeba, kvasca i krompira. Knedle se koriste umjesto krompira ili riže s mesom u gustom umaku. Povrće je takođe popularno – npr. pržena cvjetača (smazeny kvatak), palačinke od krompira (bramboráky) ili pire od graška (hrachova kase). Ne možemo zaboraviti karakterističan pohovani sir u prezlama (smazeny sir) koji se poslužuje s umakom i čipsom. Češka brza hrana je parek v hladniku – hot dog sa senfom ili kečapom kojeg prodaju ulični prodavci. S druge strane, ispostavlja se da je užina koju najviše preferiraju uz pivo, utopence – kiseli hot dog. Kada su deserti u pitanju, uz slatke knedle, tu su i fritule i palačinke – palacinky i karlovarske oplatky – vafli s čokoladnim ili punjenjem od oraha, ili slatki kroasani – rohlicky.

 

 Povrće na češkom stolu

Tek od nedavno su, paralelno sa širenjem zdravih prehrambenih trendova, Česi počeli obraćati pažnju na prisutnost povrća u svojim jelima. Danas se, uz paradajz, krastavce i kiselo povrće, mogu naći i salate bogate hranjivim vrijednostima. Mahunarke i kupus su posebno cijenjeni u češkoj kuhinji.

Obožavanje piva

jidlo_obrazek_1

Postoji blizu 500 vrsta piva, poznate pivske kuće Pilsner ili Budweiser kao i manje marke, lokalne pivovare proizvode jednako dobro pivo kao i one veće. To je neodvojivi dio češke tradicije. Ne samo da je izrada piva ritual, već takođe način na koji se ono toči i pije. Gurmani i stručnjaci u ovom području kažu da pivo treba točiti polako, oprezno, jer najvažnija stvar se krije upravo u tome – količini i kvaliteti pivske pjene.

Izvor: bonduelle.hr

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *