Mali vodič kroz Krakov

Poljska srednjevjekovna prestonica preživjela je neke nevjerovatne ratove i represivne režime, da bi postala jedna od najljepših kulturnih blaga. Grad treba istraživati pješaka i obići sve od Starog grada do barova i restorana.

Najveći evropski srednjovjekovni trg, Rynek Główny, je glavni dio Starog grada. Većina zgrada je u neoklasičnom stilu, a na trgu dominiraju Cloth Hall i Mariacka bazilika – koja je vrlo raskošna iznutra .

Hiltop vahel bilo je sjedište poljskih kraljeva više od 500 godina. Potrebno vam je najmanje 4 sata za uživanje u ovim objektima, zamku iz renesansnog perioda i gotičkoj katedrali.

Kazimierz je bio centar jevrejske komune, a 90% jevreja ubijeno je za vreme II svjetskog rata. Galicia muzej i obližnja Stara Old sinagoga, odaju počast nastradalima.

Najstariji Univerzitet grada, Collegium Maius, datira još iz 15. vijeka. Njegovo dvorište je otvoreno za posjetioce i u njemu se nalazi najstariji postojeći globus na svijetu.

Ekonomski fakultet (Wikimedia)
 
Ekonomski fakultet (Wikimedia)

Wieliczka Salt Mine, proizvodi sol već 700 godina i nalazi se nekoliko kilometara od glavnog grada. Ovo čudesno zdanje puno je jama i tunela obloženih solju, a tu se nalazi i kapelica koja takođe ima lustere i druge predmete od soli.

Gdje da jedete i pijete?

Zabačeni kafe bar Singer Café odiše antičkom atmosferom i služi odlične kapućine. Noću se ovaj kafe preobražava u bar sa muzikom koja traje do zore. Mjesto više podsjeća na objekat u kom se prodaju šiveće mašine, što je nakada davno i bio slučaj.

Mnogo restorana u Kazimierz oblasti nude jevrejska jela poput czulent, kniše knedli i punjenih guščjih vratova – najbolji od svih je Dawno Temu.

Probajte poljske knedle, svinjetinu u sosu od zelenog bibera, a ako ste vegetarijanac palačinke od krompira u Nostalgiji, rafiniranoj verziji tradicionalnog poljskog restorana. Njegov kamin i drvene grede ga čine udobnim zimi, a kada je toplo smjestite se u baštu i uživajte u okolini.

Planty Park (Rj1979/Wikimedia)
 
Planty Park (Rj1979/Wikimedia)

Cherubino nudi italijanska jela, poput crne paste sa škampima kao i piletinu u sosu od pečuraka. Unutrašnjost je dekorisana u antičkom stilu sa podovima koji imitiraju kaldrmu.

Preporučujemo i najfiniji restoran u Krakovu,Wentzl, koji je otvoren još davne 1792. godine. Nalazi se ispred glavne pijace a nudi širok spektar jela od supe od rakova do pastrmki.

Gdje da odsjednete?

Stilizovani Klezmer-Hois obnovljen je poslije rata i ima 10 soba, od kojih je svaka drugačije dekorisana, mada one jefftinije nemaju svoj toalet. Pored se nalazi dobar jevrejski restoran, a u blizini je i umjetnička galerija kao i kafići sa muzikom.

Hotel Pod Wawelem, koji gleda na reku nedavno je renoviran. Ima 48 soba sa predivnim pogledima na rijeku i zamak. Na krovu se nalazi kafić sa kog se takođe pruža prelijep prizor.

Ako ne volite gužvu i ne želite da budete smješteni u centru, rezervišite sobu u prelijepom Hotel Petrus, koji se nalazi na oko 3 km od grada. Hotel ima 27 moderno uređenih soba, a možete uživati i u lobiju sa kaminom, sauni, teretani, restoranu i bašti.

Krakov prvi butik- hotel, Pugetov Pugetów, nalazi se pored neorenesansne palate iz 19. vijeka sa istim imenom i nudi sedam soba i apartmana sa ličnim identitetom. Dobićete vezene bade-mantile, kupati se u crnim, mermernim kupatilima i jesti iz fenomenalnog srebrnog servisa.

Hotel Stary 15 postavio je najviše standarde za smještaj u Poljskoj. Smješten u rezidenciju iz 18. vijeka, hotel nudi 53 sobe koje odišu starinskim šarmom i nekadašnjim načinom života.

Izvor: B92

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *