Maldivi za svačiji džep

Autor: Nensi Mitić – Nensivoodoo travel

Zašto ljudi žive u zabludi da za neke destinacije treba puno para? Otkriću vam Maldive na dva načina a vi izaberite shodno svom budžetu ili duhu.  Ja sam iskombinirala oba.

Intenzivno pratim karte na skysccaneru i ulovim ih  za 400 eura iz Beograda u top terminu 24.12. do 2.1. Znači katolički božić i Nova godina!  10 dana blejanja u raju za mene je previše, a Maldivi imaju oko 800 atola. Dakle pravim pakleni plan kako videti što više i iskusiti sve. Pošto znam da ćemo biti crknuti posle leta, počinjem sa skupom varijantom. Nalazim preko bookinga resort na Fun islandu, bungalov na plaži sa polupansionom, 150 eura na dan za dvoje i uzimam 3 dana. Dodatak toj skupoći je vožnja sa aerodroma. Na ta hotelska ostrva možete doći samo njihovim čamcem i to košta još 180 dolara. Inače trajekt koji vozi do naseljenih neresortskih ostrva košta 1 dolar!

Scena  budjenja u sumrak  posle dugog puta- kao da sam se teleportovala u svoje snove.

10683645_10205965757571399_1897480929290263097_o

Šta reći o jednom rajskom ambijentu. Prelepo za gledanje, mirisanje. Resort bajkovit, sveža hrana tek ulovljena, voće pravog ukusa. Sve za svačije želje-od skijanja, ronjenja i ležanja.

DSCN8580

Fascinantni koralni greben gde se siti nagledasmo čudesnih boja ribica. Plivala sam okružena malim belim ajkulama i mogu vam reći da su se one plašile mene.

 

Zanimljivo da zbog korala voda nije baš prozirna. Lepše, kristalno čiste vode sam se samo u Grčkoj nagledala.

 

Sada prelazimo na avanturističku i jeftiniju varijantu koju možete i odmah izabrati. Dakle iz hotela nas voze na domorodačko ostrvo Mafuši, povezano sa sličnim ostrvima trajektom koji vozi kako sam rekla za 1 dolar. Sreća pa sam saznala na vreme da je na tim ostrvima zabranjeno kupati se u kupaćem kostimu! Samo neka imaju posebne plaže za turiste i zato sam izabrala Mafuši.

 

Obavezno vas domaćini sačekaju u luci i odnesu vam prtljag do hotela. Na Mafušiju ima par jako lepih hotelčića i deo gde žive domoroci u limenim barakama. Ostrvo dugo jedva kilometar. Hoteli se kreću oko 40 eura polupansion za dvoje, pristojni, slatki.

 

Plaža „gradska“ prelepa, prodaje se voće, kafići u blizini, ležaljke ako želite. Lepo je i ležati na palmi!

 

I tu nam začas prohujaše 3 dana i dodje vreme za seobu na novo ostrvo. Zanimljivo da nas je vlasnik hotela ubedjivao da ostanemo tu za doček Nove god.  i ne idemo na Guraido, našu sledeću destinaciju. Posle sam i saznala zašto.

 

Guraido  (ili Gadurija kako smo je prozvali) sam izabrala zbog jednog fantastičnog hotela koji je na susednom ostrvu i do kog možeš prošetati plićakom. Zeznula sam se samo tako ali u svakom promašaju ispili se nešto dobro.

Toliko je bilo djubreta na plaži da sam se pitala  kako je onima u skupim bungalovima na ovakvoj plaži. Baš se možeš zeznuti u izboru hotela i zato treba debelo čitati. Negde imaju samo koralni greben bez plaže tako da možeš samo  ribe gledati a ovde se možeš samo obučen kupati.

Pošto smo ukapirali da se tu nećemo okupati ,otišli smo na izlet na sand bank. Kakva sreća da se to desilo!! Nešto najlepše što sam doživela na Maldivima.

Zamislite šta radite kad vas ostave same na parčetu peska usred mora, samo sa suncobranom i punim frižiderčićem! Kakvo neopisivo uživanje. U jednom trenutku u toj našoj samoći, došao je još jedan čamac, iskrcali su roze suncobran i frižider i otišli dalje. Baš sam se razočarala na pomisao da imamo susede ali srećom se  nisu više ni pojavili. Kad smo odlazili, ostao je samo njihov oboreni suncobran sam.

U  trenutku kad su se pojavile 4 ajkule ja sam ko luda jurila za njima i snimala ih, na šta je moj dragi poludeo od mene lude!

 

I dodje čas za doček Nove godine. Vratili smo se u hotel na Guraidu gde se u najveće pripremala fešta. Gazdin sin i njegov bend su nam svirali svetske hitove, maldivske pesme a mi plesali sa evropljanima koje smo tu upoznali. Šareno i zanimljivo društvo.

Sutradan pokret na trajekt za Male.  Dve noći su bile više nego dovoljne za Guraido. Bio je četvrtak a let smo imali tek u subotu. Pošto trajekti ne voze petkom izabrali smo tu opciju da ne bi opet plaćali skupe privatne čamce. Na licu mesta sam rezervisala neki jako fin  hotel u Maleu za dve noći. Baš smo hteli i da vidimo glavni grad. Ostrvo grozote! Sve same velike zgrade, zagušljivo i neopisiva gužva. Kako izdržati još jedan dan tu? I srećom opet otkrovenje i zgoditak.

Da ne bi plaćali neki skup izlet odlučili smo da odemo na aerodromsko ostrvo Hulhumale gde sam na netu videla jako lepu plažu. Divota! To je ta jeftina varijanta. Sa druge strane aerodroma je prelepa plaža (naravno ženske obučene) gde ima puno lepih i jeftinih hotela. Uživali smo gledajući zabuljene maldivljanke sa decom kako se zabavljaju, vrište i igraju se. Krasan prizor. Bilo je zanimljivo iskustvo kupati se u haljini ali ne za dugo. Par turistkinja je bilo obmotanih maramama i čim bi neka to skinula, odmah je doleteo čuvar plaže da je opomene. Naravno iz Malea smo gledali fascinantno sletanje aviona skoro u more!

Ne volim da previše opširno gnjavim. Ovo je kratka i koncizna priča sa uputstvima i savetima do kojih mi je trebalo dosta vremena doći! Iskreno, uvek imam na putovanjima neke dogodovštine ali na tim rajskim ostrvima skoro uvek bude jako mirno. Kao da ih svemir čuva od uzbudjenja. Možete zaključiti da nas je to koštalo nekih 2000 eura u top terminu, moglo je i mnogo manje a i više. Iskusili smo sve i beskrajno uživali.

DSCN8702

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *