Madrid za 24 sata: Tapas u gradu koji ne spava

Korida, šoping, Real Madrid, Velaskez i još mnogo toga može da se vidi u špnaskoj prestonici. Ogroman grad, prepun fascinantnih spomenika, bogatih muzeja, poznatih trgova, elegantne arhitekture

TURA otvorenim autobusom je jedini način da se vide sve ljepote Madrida, makar spolja. Španska prestonica je ogroman grad, prepun fascinantnih spomenika, bogatih muzeja, poznatih trgova, elegantne arhitekture. Posjetu bi trebalo planirati unapred, pa ko želi da vidi stadion Real Madrida, mora da tome posveti čitavo popodne.

10.00

Puerta del Sol je glavni gradski trg, na kojem se čeka Nova godina. Kapija je okrenuta ka istoku i ujutru je najzanimljivija, kad je okupana suncem. Izgrađena je 1860. godine, blizu je najpoznatiji restoran “Sobrino de Botin”, a posle kratke šetnje stiže se do drugog važno trga,Plaze major.

11.00

Plaza major je mjesto okupljanja od srednjeg vijeka, a u restoranima i kafićima ovdje je najbolja atmosfera, a cijene su najviše. Trg je nastao 1620. godine i statua Felipea Trećeg se nalazi u sredini, a ovo je bilo mjesto za veliku pijacu, pogubljenje i krunisanje kraljeva, borbe bikova i razne proslave. Sada ovdje vlada noćni život.

12.00

Gran vija je glavna arterija grada koja pleni elegantnim zgradama koje podsjećaju na Njujork. Ovdje se nalazi stotinu radnji, prodavnica, hotela, banaka, restorana, bioskopa, pozorišta.

13.00

Pošto je šteta vrijeme potrošiti na ručak (jer traje dugo i počinje tapasom) najbolje je uzeti sendvič sa šunkom i ćuros (duguljaste krofnice) sa čokoladom.

14.00

Kraljevska palata važi za najprivlačniju i najimpozantniju u Evropi, a nalazi se na divnom Trgu Orijenta. Izgrađena je na mjestu maorskog Alkazara, uništenog 1734. godine. Pored nevjerovatno ukrašenih prostorija, ovdje se može vidjeti i originalni nameštaj, tapiserije, slike, keramika, freske italijanskih i španskih slikara.

16.00

Teško je odabrati samo jedan muzej u Madridu, ali Prado je svakako najčuveniji. Ova ogromna galerija čuva najpoznatija djela Velaskeza, Rafaela, Rubensa, Goje, Boša… Ispred muzeja se nalazi prekrasna Fontana boginje Cibele.

17.00

Nedaleko je i park Retiro, koji je bolji izbor za porodice od muzeja Prado. Ovo je i pravi trenutak da se ode do stadiona Real Madrida.

19.00

Borbe sa bikovima su najbolje u Madridu. Sama arena je arhitektonski biser (metro stanica “Las Ventas”) izgrađena 1931. godine u maorskom stilu. Borbe je najbolje gledati u maju i junu, kada traju neprestano 20 dana i počinju u 19 časova, a karte se kupuju na biletarnici.

20.00

Madrid je čuven po noćnim izlascima koji traju do ranih jutarnjih sati, a ko želi da osjeti dušu Španije, treba da ode na veče flamenka.

Izvor novosti.rs – A.M.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *