Legenda o “Mačijim vratima” na Prokletijama

O ljepotama “crnogorskih Alpa” ili Prokletija ispričano je mnogo, a jedna od činjenica jeste da se na ovom najljepšem crnogorskom planinskom masivu često javljaju specifični oblici reljefa sa izraženim kuriozitetnim i estetsko-dekorativnim svojstvima.

 

Oni su rezultat intenzivnog dejstva selektivne erozije uslijed različite otpornosti geološke podloge sastavljene od različitih stijena: paleozojski škriljci, mezozojski krečnjaci, vulkanske stene, kvartarni sedimenti…

Najveća koncentracija ovih oblika je u Karanfilsko-bjeličkom kompleksu kod Gusinja. Između cirkova (Veliki kotao, Krošnja, Ljubokuće) iz bočnih povijaraca koji se odvajaju od glavnog grebena Karanfila izdižu se oštri vrhovi u vidu visokih tornjeva sa simboličnim nazivima Koplje, Gvozdeni vrh, Očnjak… Ovi vrhovi predstavljaju veliki izazov za planinare i alpiniste, a u prevoju koji povezuje Očnjak sa glavnim grebenom Karanfila nalazi se džinovski prozorac „Šuplja vrata“.

Foto: Apus Production

“Šuplja vrata” ili “Mačiji poljubac” je jedno od prirodnih čuda Crne Gore.

U ovoj jedinstvenoj kamenoj formaciji mnogi prepoznaju vuka i vučicu, ali i dvoje mačadi koji su spojeni u vječnom poljupcu.

Prema legendi u ovoj kamenoj formaciji se skrivao zaljubljeni par čija je ljubav bila zabranjena.

Posmatrajući njihovu ljubav, vile su vremenom postale ljubomorne i pretvorile su ih u kamen.

“Mačiji poljubac” predstavlja njihovu ljubav koja je vječna i odolijeva vremenu, pa ukoliko dlanovima dotakne stijenu par koji se snažno voli kao oni, oslobodiće ih.

Zato, posjetite Prokletije i pokušajte-možda ste i vi dio proročanstva!

Izvor: CDM

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *