Lago Maggiore: odmor na italijanski način

Potpuno je svejedno da li ste ljubitelj italijanske kuhinje, sunca i sunčanja, ili planina i planinarenja, na jezeru Lago Mađore (Lago Maggiore) svako će pronaći ono što ga najviše raduje. Lago Mađore, drugo po veličini od italijanskih jezera, lijepo je u svako doba godina, ali u proljeće je ipak najraskošnije. Kao u snu, zbog palmi koje rastu uz put oko jezera, možete pomisliti da ste pogriješili, a vazduh je topao i mirisan, pa možete posumnjati da se nalazite negdje na Sredozemlju.

Sve je tako lijepo da je teško donijeti odluku u kojem pravcu valja krenuti. Najbolje je da se odlučite za dvije varijante: prvo se prošetajte Trgom Đuzepe Mota (Piazza Giuseppe Motta), najljepšim šetalištem na jezeru, a zatim sebi priuštite šetnju i kapućino s pogledom na jezero na istorijskom Trgu Kanobija (Cannobia). Smještaj u hotelu Pesce d´Oro, nekadašnjem samostanu Verbanija, prelazi sva očekivanja. Pogled na Boromejska ostrva je toliko lijep da oduzima dah, kao i šetnje po vrtovima vile Taranto.

Italy, Lago Maggiore, Lake, Bée, Nature

Dvorci u jugendstilu i zaista impozantno šetalište Stresa, koje se pruža uz obalu jezera, karakterišu jedno od najpoznatijih i najelegantnijih lječilišta Evrope u 19. vijeku. Tu su boravili najznačajniji ljudi tog vremena, poput pisca čuvenog romana „Crveno i crno“, Stendala, ili Čarlsa Dikensa, oca „Olivera Tvista“. I danas jezero i ono što je ljudskom rukom sagrađeno oko njega odišu plemenitim šarmom. Nekoliko kilometara dalje očekuje vas Arona. Preko puta ruševina zamka, na suprotnoj strani obale, otkriva se moćno utvrđenje Roka di Angera (Rocca di Angera). To srednjovekovno utvrđenje iz 12. vijeka caruje na jednoj od uzvišica Angere.

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *