Kućica na Drini – remek-djelo čovjeka i prirode

Drvena kućica na izolovanoj stijeni u sred rijeke Drine postala je prava svjetska atrakcija. Ova kuća kod Bajine bašte već 45 godina odolijeva prirodi, a nakon časopisa “Nacionalna geografija” koja je joj je posvetila jedan broj, ovim magičnim djelom ljudskih ruku se bavio i “Dejli mejl”. Nedavno ju je spomenuo i “Biznisinsajder”, koji ju je svrstao u top 16 najčudnijih kuća na svijetu.

Drina-kuca-izlazeceg-copy

Britanski “Dejli mejl” se našalio da njeni stanari nemaju problema sa komšijama, a cijelom svijetu je prava misterija kako je kuća uspjela da opstane na stijeni gotovo pola vijeka.

 Nekoliko plivača je 1968. godine došlo na ideju da izgrade ovu kuću, jer im je bilo potrebno mjesto za odmor, pa su izabrali jednu stijenu sa koje su skakali u vodu. Kako je vrijeme prolazilo, riješili su da ovo mjesto sebi učine udobnijim za boravak, pa su na vrh stijene stavljali razne stvari koje su im omogućavale veći komfor, poput drveta i ostalog gređevinskog materijala.

Pošto su morali nekako da se zaštite od sunca, počeli su da prave i nešto što je ličilo na krov, a onda su riješili da improvizovanu kolibu pretvore u pravi jednosobni stan izgrađen od solidnog materijala koji bi odolijevao prirodnim nepogodama neko vrijeme. Ipak, nisu ni pomišljali da će se kuća nakon skoro pola vijeka nalaziti na istom mjestu.

1033096

Problem je predstavljalo kako prevesti materijal na sred rijeke zbog jake vodene struje po kojoj je Drina poznata, ali su to rešil tako što su neophodne stvari za gradnju prevozili čamcima, a veće komade koji su bili preteški jednostavno puštali uzvodno na rijeci i dočekivali ih pored stijene gdje su ih vadili i gradili kuću.

Ova kuća, iako na vrlo neobičnom mjestu, sasvim dobro se uklopila u prirodno okruženje koje se smatra jednom od rijetkih netaknutih oaza prirode u ovom dijelu svijeta i zbog toga privlači pažnju turista iz cijeloga svijeta.

Izvor: Daily Mail (preuzeto sa blic.rs)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *