Kreševo: Sajam minerala, stijena, fosila, dragog i poludragog kamenja

Trinaesti po redu Međunarodni sajam minerala, stijena, fosila, dragog i poludragog kamenja, biće održan 15. i 16. oktobra u Kreševu u prostorijama OŠ “dr. Boris Ćorić ” u vremenu od 10 – 18 sati (subota) i 10-16 sati (nedjelja).

Cijena ulaznice je simboličnih 1 KM za organizovane posjete djece, studenata i penzionera, dok za individualne posjete iznosi 3 KM.

“Uzimajući u obzir ogroman broj eksponata koji će biti izloženi na sajmu, mislimo da je ovo dobra prilika za edukativni izlet na kojem će se moći vidjeti brojni minerali od kojih je izgrađena naša planeta, izumrli životinjski svijet koji je naseljavao i naše prostore (fosili slona, nosoroga, školjki, ježinaca, raznih riba, biljaka itd.)”,navode organizatori.

Između ostalog, na ovogodišnjem sajmu će biti zastupljena geološka istorija BiH prikazana kroz prezentacije minerala i fosila koje su pripremili vrijedni izlagači, kao i istorija rudarstva i kovačkog zanata na našim prostorima, gdje će uz predavača biti i vjerodostojne makete objekata u kojima se vršila prerada i obrada ruda, autora Ante Buzuka.

Organizatori ističu da je Sajam odlična prilika i za kupovinu nakita napravljenog od minerala, poludragog i dragog kamenja, te da će se u okviru Sajma biti održane razne radionice i predavanja.

Prilikom posjete Sajmu moguće je obići i Muzej Franjevačkog samostana u Kreševu, kao i staro gradsko jezgro Kreševa koje predstavlja spomenik kulture BiH.

Prethodnih godina zabilježena je odlična posjećenost, a svake godine ovaj jedinstveni događaj u BiH posjeti veliki broj učenika osnovnih i srednjih škola iz FBiH, kao i organizovane grupe studenata i penzionera.

Više informacija o radu Zavičajne organizacije Kreševski citrin i ovom sajmu možete vidjeti i na web stranici www.kresevski-citrin.com.

Foto: flash.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *