Kratak vodič kroz Napulj

Nekada srce Rimske imperije Napulj je istorijski centar krcat uskim uličicama koje vode do oblalske promenade sa romantičnim pogledom na Vezuv. U Napulju ćete vidjeti građevine pod zaštitom Unesko-a, stabla limuna i užurbani gradski život.

Sa toplim vremenom i kulturnim festivalom Maggio dei Monumenti (Maj spomenika) proljeće je idealno vrijeme za posjetu Napulju. Takođe, lijepo je i tokom septembra i oktobra kada je u toku Pizzafest, takmičenje u pravljenju svjetski poznatog specijaliteta.

Šta vidjeti?

Katakombe di San Đenaro, Foto: deadicated/Flickr
 Katakombe di San Đenaro, Foto: deadicated/Flickr

– Najstarije napuljske drevne katakombe Catacombe di San Gennaro datiraju iz drugog vijeka. Ukrašene su ranim hrišćanskim freskama i ispresjecane grobnicama, hodnicima i dvoranama.

Merkato di Porta Nolana je glavna ulična pijaca gdje možete kupiti svega – od svježe ribe, do raznog voća i povrća, peciva i cigareta.

– Jednostavna fasada Cappela Sansevero nije u skladu sa velelepnim skulpturama unutra. Nevjerovatna statua Isusa vajara Đuzepea Sanmartina prekrivena je kamenim velom tako realistično, da vam se čini da možete da ga podignete.

Nacionalni arheološki muzej, Žtrve Pompeje, Foto: Get directly down/Flickr
Nacionalni arheološki muzej, Žtrve Pompeje, Foto: Get directly down/Flickr

– Nacionalni arheološki muzej (Museo Archeologico Nazionale) ima možda i najbolju grčko-rimsku kolekciju artefakata uključujući i blago iz Pompeja.

– Na istočnom kraju grada uz more nalazi se najstariji zamak u Napulju, Castel dell’Ovo koji potiče iz 12. vijeka.

– Na zapadu, Piazza Vittoria označava početak Rivieta di Chiaia, dugog bulevara koji nudi najbolji pogled na zalazak sunca iznad Vezuva.

Šta pojesti i popiti?

Foto: Ozchin/Flickr

Foto: Ozchin/Flickr

Da Michele je najpoznatilja picerija u Napulju. Tu se služe samo dva tipa pice: margarita (sa paradajzom, bosiljkom i mocarelom) i marinara (sa paradajzom, bijelim lukom i origanom – bez morskih plodova)

– Svako, od studenata do profesora, stiska se oko stolova Trattoria Mangia e Bevi. Oni dolaze na domaću hranu po izuzetno niskim cijenama. Uživajte u sočnim svinjskim kobasicama i brokoliju sa lokalnim ljutim papričicama.

– Gotovo 150 godina stara La Scialuppa je idealna za romantične večere. Plodovi mora su prelijepi, kao i izbor vina.

Dora je jedan od napuljskih najfinijih restorana u kojima se služe plodovi mora. Navalite na grilovane škampe i uživajte u pjesmi Napolitanaca. Morate rezervisati sto unaprijed.

La Stanza del Gusto ima bogat izbor sireva za predjelo, dok za glavno možete pojesti neobičnu kokošiju paštetu sa sosom od jagoda.

Izvor: b92.net

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *