Kinezi grade “nevidljivi” most koji spaja dva planinska vrha

Nakon što su u avgustu Kinezi s ponosom predstavili najviši i najduži stakleni most na svijetu, sad su spremni za korak dalje, pa se spremaju napraviti još jedan, koji neće biti ništa manje strašan!

Novi stakleni most, koji će se graditi u planinama Zhangjiajie, povezivaće dva planinska vrha, a koštaće nešto više od 4 miliona funti. Most će se zapravo raditi na dvije razine, pa možemo reći da je riječ o dva mosta.

Prva razina biće izgrađena od nehrđajućeg čelika i to na način da ima efekat ogledala. Pod po kojem će sretnici gaziti napraviće se od crnog kamena, koje se, čim je smoči, takođe ponaša kao ogledalo.

Ovaj drugi nivo, “nevidljivi”, imaće pod napravljen od stakla, tako da će vam se činiti kako prelazeći ga zapravo lebdite zrakom. On će se nalaziti ispod “normalnog” mosta. 

Dobra je ideja što se most radi na dva nivoa, pa će svi oni koji umiru od straha na pomisao o šetnji po nevidljivom mostu, moći izabrati i sasvim normalan most.

Naravno, s obzirom da se prozirni most planira prvenstveno kao turistička atrakcija, u blizini će se nalaziti i nekoliko kafića, ali i apartmana.

Kako bi to trebalo izgledati, pogledajte u videu.

Izvor: punkufer.hr

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *