Kanu safari na rijeci Trebižat

Do Čapljine možete doći  automobilom, vozom ili autobusom. Ako idete automobilom, do starta ćete stići kada u Čapljini (magistralni put M17, 35 km južno od Mostara) skrenete desno, pređete most i idete ravno, prođete dva kružna toka i stignete na željezničku, odnosno autobusku stanicu. Odatle možete krenuti sami prateći putokaze, u smjeru Gabele do naselja Struge ili pozvati organizatore koji će za 5 minuta stići po vas.

 
Hercegovačka rijeka Trebižat duga je od svoga izvora u Peć-Mlinima do ušća u Neretvu u Strugama, ukupno 51 kilometar. Ponornica je i jedina u Evropi čak devet puta nestaje u tlu i ponovno izvire.
Rijeku s devet imena, čiste i bistre vode, krivudavog toka i laganih brzaca najbolje ćete upoznati odlučite li se na kanu safari, interesantnu turističku atrakciju koju organizuje čapljinsko Udruženje “Tajna prirode”.

Foto: Furaj.ba

Čudo flore i faune

Na samom početku ovog nesvakidašnjeg putovanja, rijeka je tiha i mirna. No, sa približavanjem ušću postaje brza i uzbudljiva. Temperatura vode u ljetnim mjesecima iznosi oko 20 stepeni, pa je odlična i za one osjetljive na temperaturne razlike. Starosna granica za učesnike safarija gotovo da i ne postoji, pa je pogodan, kako za one u naponu snage željne adrenalina, tako i one željne relaksacije i stapanja sa prirodom.

Foto: Furaj.ba

Tokom izleta vidjećete mnogo  riba i ptica različitih vrsta, kao i lijepe sedrene vodopade stopljene u savršeni sklad rijeke i netaknute prirode koja je okružuje.

Uz asistenciju vodiča sa dugogodišnjim iskustvom, gosti vrlo brzo nauče  rukovati veslom, upravljati kanuom i ponašati se prilikom nailaska na zahtjevnije dijelove spusta. Poželite li se tokom spusta okupati ili skakati sa lijana, domaćini će se potruditi pronaći najbolje mjesto i učiniti sve da vam ovaj izlet ostane najljepša uspomena ljeta.

Foto: Furaj.ba

Savršena kombinacija opuštajuće prirode i uzbudljivih kaskada čini ovaj izlet savršenim i za razna druženja poput teambuildinga i ekskurzija, a za avanturiste tu je i višednevni robinson canoeing.

Foto: Furaj.ba

Svaki kanu predviđen je za po dvije osobe, a od opreme dobijate vesla, nepromočive vreće i prsluke. Na izletu ćete se najbolje osjećati u šorcu ili kupaćem kostimu te sandalama ili sportskoj obući. Obavezno ponesite suvu odjecu za obući nakon spusta te vodu za piće, po želji sunčane naočale, kremu za sunčanje i fotoaparat.

U proširenoj ponudi moguće je organizovati dnevne i višednevne izlete,  jahanje, biciklizam, ribolov, kampovanje…

Foto: Furaj.ba

CJENOVNIK

U cijenu su uključeni prevoz ljudi i opreme od mjesta susreta (željeznička stanica Čapljina ili gradska plaža „Jaz“) do startne tačke izleta, najam opreme (kanui, vesla, sigurnosni pojasevi, vodonepropusne torbe), pratnja jednog ili više vodiča – skippera (ovisno o veličini grupe) te ručak i piće.

Foto: Furaj.ba

Novo u ponudi

Udruženje Tajna prirode, osim navedenog, u mogućnosti je turistima organizovati i posjete slapovima u gornjem toku rijeke Trebižat – širom svijeta poznatim Kravicama, ali i Maloj Kravici, Koćuši i Čeveljušu u off-road vozilima po atraktivnim brdskim putevima duž toka same rijeke.

Izvor: furaj.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *