Kanjon Nevidio – dokaz snage, ljepote i moći prirode (VIDEO)

U crnogorskoj turističkoj ponudi su i ekstremne avanture. Voda samo pet stepeni, nigdje bez vodiča. Ko misli da ne može, do prvog skoka s pet metara ima šanse da se predomisli, pišu Večernje novosti.

Kanjon Nevidio je dokaz snage, ljepote i moći prirode pred kojom čovjek može samo ponizno da zaćuti. Ovaj crnogorski biser je dug oko 3,5 kilometra, a projsečni turista može da ga pređe za oko četiri sata. Na tom putu čeka ga prelazak preko slapova, plivanje ispod vodopada, skokovi sa visokih stena i – pomjeranje svih svojih granica.

U uskim neoprenskim odjelima, sa kacigama, počinje avantura. Komarnica, svjetski poznata ponornica, hladnoćom siječe. Samo pet stepeni. Providna voda, čista i za piće. Stijene oštre, podsjećaju na neosvojivost ovih prostora između Durmitora i Vojnika. Poslije “kratkog” upoznavanja sa Nevidiom, dolazimo do tačke bez povratka. Ko misli da ne može, do prvog skoka s pet metara ima šanse da se predomisli. Pojam o vremenu i sopstvenim ograničenjima gubi se negdje usput. Sija zelenilo sa strane, opija Komarnicu do djelova gdje je skoro mrak i gdje ne vidi ni Bog, pa otud i Neviđbog, kako ga zovu mještani.

foto: photomontenegro.me

Zaslijepljeni adrenalinom, nema vremena ni za razmišljanje ni za stajanje. Plivanje kroz uske prolaze, spuštanje niz deblo, pa sa kamena na kamen. Prolazak kroz otvore između stijena, opet plivanje, pa skokovi. Na momente nestaje dah. Čuje se tišina, a onda opet virovi i bukovi. Od stida pred sobom i Nevidiom stiže snaga za poduhvat do kraja. Gledajući samo vodiče ispred sebe koji su sa kanjonom na ti, djeluje prelako. 

Nezgode se dešavaju uglavnom kada grupa stranaca krene u kanjon sama, bez vodiča, a ne poznaju Nevidio. Onda mora i Gorska služba u pomoć da priskače – saznajemo usput od Vladana Pejovića.

Priroda je ovdje pokazala s kim ima posla onaj koji bi da pokori nekada posljednji neosvojeni kanjon u Evropi. Poslije niza “akcionih scena” slijedi skok sa 11 metara visine. Svi koji se plaše mogu niz uže okolnim putem. Oni hrabriji hvataju dah i ciljaju pijesak na dnu između kamenja. Još stotinjak metara, jedan manji skok i – kraj. Na oko šesto metara nadmorske visine, a sa hiljadu smo krenuli.

Osjećaj ponosa, zadovoljstva, ali i nevjerice preplavljuje sve koji su se usudili da budu gosti Nevidija. Kratak predah, a onda završnica avanture. Sat vremena uzbrdo pješke na početak kanjona odakle smo krenuli. Za potvrdu da je za Nevidio potrebna petlja!

Izvor:  Novosti.rs

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *