Kako su nastale slavne Mozart kugle?

Čokoladne poslastice u vrlo kratkom vremenu su oduševile stanovnike Salzburga, a proizvod je osvojio i zlatnu medalju na sajmu u Parizu 1905. godine

Muzički genije Wolfgang Amadeus Mozart doprinio je turističkoj popularnosti Salzburga, a njegovo ime krasi i jedan od najpoznatijih austrijskih suvenira – Mozart kugle. Originalan recept za kuglice je tajna, a osmislio ih je poslastičar Paul Fürst 1890. godine u čast ovog genija.

Čokoladne poslastice sa središtem od marcipana u vrlo kratkom vremenu su oduševile stanovnike Salzburga, a proizvod je osvojio i zlatnu medalju na sajmu u Parizu 1905. godine. Ne čudi stoga što su i drugi poslastičari počeli kopirati ukus ovog slavnog deserta.

Iako je Fürst zatražio pomoć suda da se zaštiti ime Mozart kugli (Mozartkugeln), želja domaće i inostrane konkurencije, toliko je zakomplikovala sudski proces, da je osamdesetih godina prošlog vijeka donesena odluka kako se imenom mogu koristiti sve austrijske kompanije, ali i pokoja njemačka.

Godišnje se proizvodi oko 1,4 miliona Mozart kugli koje se prodaju kao suveniri te se izvoze u pedesetak svjetskih zemalja. No, većina tih proizvoda otpada na industrijsku proizvodnju.

Cafe-Konditorei Fürst jedini ručno izrađuju Mozart kugle po originalnoj proceduri njegovog izumitelja, a mogu se pojesti u njihovim poslastičarnicama na četiri adrese u Salzburgu: Alter Markt (Brodgasse 13), Mirabellplatz 5, Ritzerbogen (Sigmund Haffner Gasse) te Getreidegasse 47.

 Izvor: Faktor.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *