Kako provesti savršen vikend u Veneciji?

Grad koji je nekad bio sjedište Mletačke Republike i danas je idealan za provođenje romantičnog vikenda. Istorija i arhitektura će vas oduševiti, a mi donosimo popis stvari koje bi valjalo vidjeti i napraviti u Veneciji!

Istražite mostove

S obzirom na to kako grad doslovno pliva” na vodi i prepun je kanala, mostovi spajaju zgrade i šetalište. Gotovo svaki most priča je za sebe, uređen sa mnogo detalja, drugačijeg stila i veličine, venecijanski mostovi su takođe jedan od simbola grada. Rialto, Scalzi i Costituzione samo su neki koje obavezno trebate obići.

Venecija (Foto: Gulliver/Thinkstock)

Počastite se ribljim jelima

S obzirom na to da voda (more) definiše Veneciju kao grad, logično je da je ponuda ribe ogromna. Ribarnice nude posebno iskustvo, a na njima ćete pronaći i neke vrste za koje niste ni znali da postoje. Za najbolji doživljaj, posjetite tržnice Rialto i Chioggia.

Duždeva palača

Jedna od ‘must see’ mjesta u Veneciji. Sagrađena je još u 14. vijeku, a zadiviće vas nevjerovatnom arhitekturom, unutrašnjim uređenjem ali i izložbama. Za vrijeme Mlečana sve važne političke odluke donosile su se upravo ovdje, pa zavirite stoga ovdje i osjetite dašak istorije.

Zabavite se na karnevalu

Uz onaj u brazilskom Riju, venecijanski karneval je najpoznatiji na svijetu. Svake godine odvija se dan prije čiste srijede, a tradicija seže još od 1162. godine. Maske su jednostavno čudesne, pa se i veliki broj turista često priključi karnevalskoj povorci.

Posjetite San Giorgio Maggiore

Poznata crkva nalazi se pomalo odvojeno od grada, na zasebnom malom ostrvu. To joj daje poseban šarm i izgled oaze, a za njen nastanak zaslužan je arhitekta Palladio. Na ostrvu uz crkvu postoje još pozorište i biblioteka.

Venecija – 4 (Foto: Gulliver/Thinkstock)


Jedite i pijte poput Venecijanaca

Naravno, navikli ste gledati poznate trgove, katedrale i palače, ali nemojte nipošto zapostavljati ni gastronomiju. U uskim ulicama postoje brojne taverne i restorani koji skrivaju mnoge specijalitete, a i sami znate da Italijani zbilja drže do kuhinje! Od aperitiva probajte likere ombra i spritz, a za jelo naručite “Sarde in saor” ili “Rixoto de go”, nemojte ni guglati o čemu se radi, prepustite se.

Nemojte zaboraviti na Veliki kanal

Ova glavna gradska ulica sa svojom dužinom od 3800 metara prolazi cijelim gradom. Možete ga obići vodenim taksijima i gondolama, omiljenim prijevoznim sredstvom turista. Kanal je građen pet vijekova, i pokazuje moć grada kad su njime vladale bogate porodice.

Venecija (Foto: Gulliver/Thinkstock)

Provozajte se gondolom

Doći u Veneciju a ne napraviti đir gondolom zbilja je šteta. Dok se vozite s boljom polovinom uživajte u pogledu na čudesnu arhitekturu, a ako dobro platite gondolijera možda vam zapjeva i neku italijansku kanconu

Za kraj, još malo umjetnosti

Ne propustite obilazak crkvi Svetog Marka, zaštitnika Venecije. Ova katedrala je istinsko remek djelo. Sagrađena u 12. vijeku, dom je mnogih kipova, slika i ostalih vrijednih umjetničkih djela. Zlato u njoj ima koliko hoćete, što ponovo govori o bogatstvu Venecije.

Izvor: Punkufer.hr

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *