Kako provesti jedan dan u Parizu?

Ako želite na pravi način da iskoristite samo 24 sata u Parizu, uz dobru organizaciju možete da vidite ono što pojedini turisti obiđu za tri dana.

7.00

Dan je najmudrije početi što ranije, jer je to jedino doba dana kada nema turista. Tada se na Jelisejskim poljima u bistrou pije espreso i doručkuje kroasan.

Сродна слика

9.00

U Luvr treba ući ujutro, čim se otvori. Postoji brza tura od 45 minuta (uz audio-vodič) i to je realno vrijeme za koje čovek može da se prošeta i zapamti sve što je vidio. Luvr je ogroman i za njega ni dva dana nisu dovoljna.

Foto: pixabay.com
Foto: pixabay.com

11.00

Ljubitelji moderne umjetnosti mogu da odu u Centar “Pompidu“, koji je zgrozio Parižane kada je otvoren. Na krovu se nalazi kafić sa lijepim pogledom, a trg ispred galerije je vječito prepun ljudi i zabavljača. Tu se nalazi i Srpski kulturni centar.

Foto: pixabay.com
Foto: pixabay.com

12.00

Bistro “La kupol” na Monparnasu je skup, ali u Parizu je inače sve skupo. Tu su ručavali Salvador Dali, Skot Ficdžerald, Ernest Hemingvej, Žozefina Bejker i mnogi drugi.

Foto: timeout.com
Foto: timeout.com

13.00

Fotografija ispod Ajfelove kule je obavezna, kao i pogled s vrha. Čeka se red, ali ukoliko je sunčan dan – vrijedi. Kod Ajfelove kule staje “batobus” koji vozi po Seni.

Foto: pixabay.com
Foto: pixabay.com

15.00

I groblje “Per Lašez” je atrakcija. Ovdje su sahranjeni Balzak, Molijer, Šopen, Džim Morison i mnogi drugi. Međutim, ko voli lijepu panoramu, treba da ode do Crkve Svetog srca (Sakr ker) i uživa u pogledu.

Foto: pixabay.com
Foto: pixabay.com

17.00

Popodne se može provesti u obilasku katedrale Notr Dam i šetnji po Latinskom kvartu, gde radi bezbroj kafića i bistroa u kojima se okupljaju studenti.

Foto: pixabay.com
Foto: pixabay.com

19.00

Poslije večere ponovo treba iskoristi vrijeme za šetnju Parizom i otići do trga Vendom i u tišini posmatrati nedostižne “Kartijeove” dragulje.

Foto: pixabay.com
Foto: pixabay.com

Izvor: A. M. – Večernje novosti

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *