Kako provesti jedan dan u Firenci?

Otkrijte najbolji način da iskoristite 24 sata u romantičnoj Firenci, gdje se nalazi blago renesansne umjetnosti i arhitekture.

7.00

U Firenci treba ustati veoma rano i još prije doručka otići do Trga Mikelanđelo (na brdu) kako bi se kraj kopije Davida uhvatilo ružičasto jutro. To je najljepši pogled na grad, jer sunce prvo osvijetli narandžasto lišće, pa krovove i, na kraju, rijeku Arno, pišu Novosti.

9.00

Poslije doručka treba pravo otići u Galeriju “Ufici”, jer ova kolekcija renesansne umjetnosti čini Firencu jedinstvenom u svijetu. Što ranije dođete, to bolje, jer redovi za Mikelanđela, Da Vinčija, Rafaela i Botičelija mogu da budu zastrašujući.

11.00

Most Vekio je jedan od najčuvenijih u Italiji, a jedini je tokom Drugog svjetskog rata preživio bombardovanje. Tu su se nalazile juvelirnice, a sada je prepun turista. Zbog toga je ljepše popiti kafu sa pogledom na Ponte Vekio.

12.00

U Italiji se rano ruča, a najbolje mjesto je Pjaca dela Sinjorija. To je glavni trg okružen istorijskim zgradama i restoranima. Treba proučiti stek “Fiorentina”.

14.00

Popodne se može provesti oko Duoma, čuvene ogromne katedrale iz 13. vijeka. Fasada je izuzetna, ulazak se ne plaća. Do vrha ima 463 stepenika. Đotov zvonik je visok 82 metra, a pogled sa vrha zadivljujući. Pored se nalazi Krstionica, a na ćošku najstarija zgrada u kojoj je, navodno, boravio Dante.

16.00

Galerija Akademija je pravo mjesto za ljubitelje umjetnosti, jer se tu nalazi originalni Mikelanđelov David, ali i mnoga druga svjetski poznata djela. Otvorena je do 19 časova.

18.00

Mnoge radnje rade dvokratno, a ulica za šopingholičare je Tornabuoni. Daleko je zanimljivije lutati uličicama poput Spada u kojima nisu toliko poznati brendovi, već lokalni butici. Firenca je čuvena po odličnoj obradi kože.

20.00

Najbolje piće prije i poslije večere je na Pjaca Sant Ambrozio gdje svi piju vino, koktele i razne aperitive.

Izvor: National Geographic Srbija

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *