Kako da provedete jedan dan u Ljubljani?

Otkrijte kako na najbolji način da iskoristite 24 sata u zelenoj prestonici Evrope.

Ljubljana je prošle godine proglašena za zelenu evropsku prestonicu, a veliki broj parkova i prijatna klima preporučuju ovaj grad za posjetu tokom ljetnjih vrućina.

Takođe, mogu se obići i mnogi zanimljivi muzeji, poput Nacionalnog muzeja, i upoznati istorija ćilibarskog puta. Titovi automobili izloženi su u Tehnološkom muzeju u Bistri kod Vrhnike, nedaleko od Ljubljane, pišu Večernje novosti.

10.00

Centralna pijaca je veoma zanimljivo mjesto koje treba posjetiti rano ujutro, jer se mogu kupiti lokalni proizvodi i svježa, organska hrana. Ne radi nedeljom.

11.00

Zmajski most je izgrađen 1901. godine, povodom jubileja – 40 godina vladavine Franca Jozefa. Most je lijep, a simboliše istoriju i vezu ovog grada sa putem zmajeva (srednjovijekovni viteški red) koji nastavlja ka Postojnskoj jami.

12.00

Ljubljanica protiče kroz Ljubljanu i dijeli srednjovijekovni dio grada od modernog, koji ima lijepe trgove. Pored reke se nižu kafići koji ožive u popodnevnim satima. Niz kafića počinje od Tromostovlja, najpoznatijeg mosta, koji je srce grada.

13.00

Prešernov trg je centralni u gradu i okružen je lepom arhitekturom, kao što su ružičasta Franciskanska crkva i popločana ulica u kojoj se održavaju festivali i vašari.

14.00

Katedrala Svetog Nikole je lijepa barokna građevina sa dvije kule i zelenom kupolom. Crkva potiče iz XVIII vijeka, a dobila je lijepa bronzana vrata koja je otvorio papa Jovan Pavle Drugi, kada je posjetio Ljubljanu 1996. godine.

Oko katedrale se nalaze mnoge radnje, ali pravi šoping je u BTC-u – ogromnom šoping-centru na obodu grada koji je nekada bio bescarinska zona. Iz centra se do njega brzo stiže gradskim autobusom, a BTC nedeljom radi do 15 časova.

15.00

Tivoli park je zeleno srce grada i nalazi se sjeverno od centra, a nudi odličan predah za porodice. Ovdje ima dosta igrališta, sportskih terena, a lijepo je i za šetnju kraj jezerca.

16.00

Ko voli istoriju, uživaće u Ljubljanskom zamku, koji je simbol grada. Nalazi se na vrhu brda iznad grada do kojeg se može pješačiti, ali i stići uspinjačom. Nekada su predsjednici tu primali zvaničnike, ali zbog gužvi u saobraćaju više to ne rade. U zamku se nalaze muzej, barokna kapela iz 15. vijeka i kafić. Jednom mjesečno organizuju se besplatne radionice za djecu na temu vitezova.

17.00

Metelkova je alternativni prostor u gradu. To su stare vojne barake koje su postale središte kulturnog, alternativnog i urbanog života. Okruženi grafitima, ovdje se nalaze i kafići i barovi, a održavaju se i izložbe.

18.00

Najbolji restorani nalaze se oko rijeke Ljubljanice, ali i u ulici Stari trg, koja je paralelna s rijekom, a nalazi se ispod zamka.

Izvro: A. M. – novosti.rs

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *