Jerusalim: Šta posjetiti? (FOTO)

O Jerusalimu se priča da je centar svijeta, opisuju ga kao sveto mjesto od Boga izabrano. Ukoliko i vi poželite da otputujete u Jerusalim – grad star hiljadama godina, evo šta ne smijete propustiti u ovoj ljepoti nad ljepotama.

U knjizi Talmud je napisano da su se deset mjera ljepote spustile na svijet, devet je pripalo Jerusalimu a jedna ostala ostatku svijeta. Zbog neopisive ljepote Jerusalima najvažniji kopneni putevi vijekovima su prolazili i ukrštali se u tački koja se nalazila u ovom gradu.

Svaki kutak ovog božanstvenog drevnog grada će vas podsjećati na znanu istoriju i ukazivati mašti na neznanu, stim u vezi obavezno u Jerusalimu vidite i iskusite ovih 20 stvari i mjesta.

1.Čuvena i mistična Maslinova gora

sta videti na maslinovoj gori

Ova uzvišica se nalazi istočno od Starog grada Jerusalima čiji naziv potiče od maslina koje su je nekada prekrivale. Ona je sveto mjesto hrišćanstva, judaizma i islama a prije svega je važno istorijsko mjesto, jer je sa nje Isus posmatrao grad Jerusalim i plakao nad njegovim uništenjem.

Sa tog mjesta se zaista vidi cijeli  Sveti grad i njegove važne znamenitosti: Kupola na stijeni i džamija Al Aksa.

2. Obavezno vidite Gestimanski vrt

sta videtiu izraelu jersalimu

Kada se nauživate pogleda sa Maslinove gore gdje ćete zasigurno napraviti jedne od najljepših fotografija koje ste ikada napravili, krenite putem do Gestimanskog vrta.

Ovaj vrt je mjesto na kojem je Isus uhvaćen nakon Judine izdaje. Vrt krase divne masline a prema kazivanjima crkve pojedine od njih  su  tu postojale i za vrijeme Isusa.

kako je Isus Hrist izdat

Nedaleko od ovog vrta možete posjetiti nekoliko crkava.

Vašu pažnju će najprije privući crkva Isusovih suza, neobičnog oblika sa ukrasima koji nalikuju suzama, zatim ruska crkva Marije Magdalene sa zlatnim kupolama a preko puta nje je crkva Bogorodičinog groba u kojem su pohranjeni takođe i ostaci njenih roditelja Joakima i Ane.

3. Jerusalimov Stari grad

sta sve obici u jerusalimu

Jerusalim je glavni grad Izraela i sveto mjesto tri glavne religije: hrišćanstva, judaizma i islama. U ovom gradu  je Isus mučen, razapet i vaskrsao i tu možete proći ulicom kojom je On vođen na pogubljenje.

U starom gradu su: Isusov stradalni put, Golgota, Crkva Hristovog Vaznesenja, Isusov grob, Zid plača i mnogo toga što se ne može opisati već se mora otputovati tamo i vidjeti.

Tako se unutar Starog grada može pored ostalog vidjeti još i Kupola na stijeni, džamija Al Aksa koja je jedna od najpoznatijih muslimanskih svetinja.

Nezamislivo je šetati ulicama Jerusalima a ne prošetati se u Starom gradu ulicom Jaffo. Svaki korak u ovoj ulici, kao uostalom i u cijelom Jerusalimu, predstavlja hodanje kroz istoriju. Jaffa ulica je dosta široka a završava se na trgu preko kojeg prelazi novi most koji je djelo španskog arhitekte Kalatrave.

4. Stradalni Isusov put

sta posetiti u jerusalimu

U stari grad se ulazi kroz Lavlju kapiju prema čuvenoj ulici Via Dolores ili “Putu bola” u kojoj su označena mjesta na kojima je Isus padao noseći krst.

Tih mjesta ima ukupno četrnaest ali su posljednja četiri unutar Crkve Hristovog Vaskrsenja ili kako je još zovu Crkva Svetog Groba koja se nalazi na brdu Golgota gde je Isus razapet. Na Golgoti se može vidjeti rupa u kamenu u kojoj je bio pričvršćen krst sa razapetim Isusovim tijelom.

5. Crkva Hristovog Vaskrsenja

videti jerusalim

Poslije Isusovog Stradalnog puta stiže se do najsvetijeg hrišćanskog mjesta, Crkve Hristovog Vaskrsenja koja je sagrađena nad pećinom u kojoj je Isus položen kada je skinut sa krsta i miropomazan.

Pri ulasku u crkvu može se vidjeti ruižičasta kamena ploča “Ploča Pomazanja”- mjesto na koje je bilo položeno Isusovo tijelo po skidanju sa krsta, oprano i pomazano mirom.

Iz ove kamene ploče i danas ističe miro kojim posjetilac može namazati neku svoju tkaninu a  kažu da aroma tog mira (koja podsjeća na miris nekog sapuna) ostaje zauvek na pomazanoj tkanini što svakako vama ostaje da provjerite odlaskom na to sveto mjesto.

Na zidu iznad kamena nalazi se predivan mozaik na kojem je predstavljen silazak tijela Isusovog sa krsta, njegovo pomazanje i polaganje u grob.

A glavno mjesto koje treba videti i doživeti od 20 mesta u Jerusalimu jeste:

6.Vidjeti i pokloniti se –  Isusov grob

molitva u jerusalimu

Do ovog svetog mjesta dolazi se tako što se od Ploče Pomazanja ide lijevo gdje se nalazi mala pećina u koju je bilo položeno-sahranjeno Isusovo tijelo.

Ovde, čak i kada nisu vjerski praznici svaki posjetilac čeka više sati na red da bi ušao iako u pećini danas nema ničega, jer je Isus vaskrsao. Isusov grob ili Kuvukija sastoji se iz tri dijela: od ulaza u kapelu Anđela na kojem se nalaze redovi velikih svijećnjaka i kandila.

tajna hristovog groba

Na sredini kapele je kamena vaza u kojoj se nalazi dio kamena koji je polomio Anđeo kada je otvarao grob Isusa Hrista a taj kamen služi kao presto u uliturgijama.

Iz kapele Anđela ulazi se u Edikule, grob Isusa Hrista. U Isusovom grobu i u kapeli Anđela svakodnevno se vrše liturgije i to tri puta dnevno, prvo Bogosluženje imaju Grci, zatim Jermeni i na kraju katolici.

7. Blagodatni oganj

kako prisustovati svetom ognju

U Crkvi Hristovog Vaskrsenja, na Grobu Gospodnjem, svake godine na Veliku subotu pred  Vaskrs za vrijeme službe pravoslavnog prvojerarha, sa neba silazi Blagodatni oganj koji čudom pali svijeće pravoslavnom patrijarhu a zatim i ostalim vjernicima.

Blagodatni oganj se „priziva“ nakon prethodne provjere da u hramu ne postoji neko zapaljivo sredstvo. Poslije te provjere „priziva“ se Duh Sveti i jerusalimski patrijarh privi prima oganj na svoju svijeću i predaje ga ostalima. Vjernici tvrde da oganj pri dodiru ne stvara opekotine niti osjećaj toplote.

Prema istorijskim podacima bila su dva pokušaja od strane drugih crkava da “prizovu” Blagodatni oganj, tako su katolici u vrijeme krstaške vladavine oduzeli od Grka svetkovinu Svetog ognja, ali pošto im se plamen nije javljao nakon višesatne molitve, vratili su “priziv”pravoslavnom patrijarhu i Oganj je počeo ponovo da se javlja.

8. Ostavi poruku u Zid plača

shutterstock_333939728

Stari grad je okružen impozantnim zidinama koje potiču iz osmanskog perioda, a kada se uđe u jevrejsku četvrt starog grada put vodi do jevrejske svetinje – Zida plača koji je zapravo zapadni zid Jerusalimskog hrama.

Zid plača je najposjećenije mjesto u Izraelu a na koje dolaze Jevreji iz cijelog svijeta da se mole i da u pukotine zida na hartiji ostavljaju poruke.

9. Al Aksa na Hramovnoj gori

kako otputovati u jerusalim

Jedno od najpoznatijih muslimanskih svetilišta je džamija Al Aksa koja se nalazi u Starom gradu Jerusalimu na Hramovnoj gori, mjestu gdje se nekada nalazio jerusalimski hram.

Jerusalimski  hram je do temelja srušen u 1. vijeku poslije neuspjele pobune Jervreja protiv Rimljana. Poslije tog razaranja Jevrejima je bio zabranjen ulazak u Jerusalim a pošto su ga od hrišćana preuzeli muslimani na mjestu jerusalimskog hrama izgradili su džamiju.

Na zapadnom zidu  nalazi se ova džamija i smatra se ostatkom Solomonovog hrama i ima značenje i dan danas najsvetijeg mjesta za Jevreje koji ga zovu Zid plača.

10. Tamo gdje je Sveto Pismo pisano – Davidov Grad

zapadni zid

Prije oko 3000 godina počela je priča o tome da je car David, u želji da ujedini narod Izraela oko jednog glavnog grada, otišao u Jerusalim iz svog grada – Hebron.

Danas se Davidov grad kao mali i magični grad nalazi u blizini Zapadnog zida a posjetiti ga znači zakoračiti na mjesto kraljeva i proroka, odnosno mjesto gdje je pisan veći dio Biblije.

11. I ovdje su ginuli Jevreji – Jad Vašem

muzeji u jerusalimu

To je memorijalni centar za jevrejske žrtve holokausta u Izraelu koji se nalazi na Brdu sjećanja (Har Hazikaron) osnovan 1953. godine.

Međutim, kao dio istog kompleksa, a po projektu arhitekte Moše Safdie, otvoren je i noviji istorijski muzej holokausta 2005. godine.

sva mesta gde su stradali jevreji

Ono zbog čega muzej postoji jeste dokumentovanje šest miliona stradalih Jevreja tokom Drugog svjetskog rata.

12. Simbol Jerusalima – Davidova kula

davidov hram

Ova kula ostavlja bez daha svakog posjetioca koji se nađe u njenom dvorištu okružen arheolškim ostacima koji su stari 2700 godina.

Sastavni dio Muzeja Davidove kule je i mala citadela koja se nalazi u blizini Jafa kapije i predstavlja jedan od najpoznatijih simbola starog Jerusalima.

13. Gdje je bila tajna večera – Sionska gora

putovanje u jerusalim

To je bržuljak u jugoistočnom dijelu Jerusalima u neposrednoj blizini Starog grada.

Ukoliko otputujete u Jerusalim, neizostavno se popenjite i na Sionsku goru. Tu možete posjetiti kuću Sionsku Gornicu (soba na spratu) u kojoj se održala Tajna večera – posljednja večera, koja je nekada bila crkva, potom džamija a danas je to mjesto obilaska svih poklonika Svete zemlje.

Na ovoj gori možete posjetiti i Davidob grob kao i crkvu Uspenja presvete Bogorodice.

14.  Vozom kroz jerusalimsku Botaničku baštu

zelenilo izraela

Ovu predivnu baštu krasi više od šest hiljada biljnih vrsta donijetih u Izrael iz raznih dijelova svijeta.

Biljke su podijeljene u šest dijelova i to: Evropa, Mediteran, Sjeverna Amerika, Južna Afrika, Australija i Centralna Azija. Svaki dio osmišljen je i kreiran tako da predstavlja mali dio pejzaža iz regiona odakle biljka potiče.

U vrijeme leta u ovoj bašti se može posjetiti kuća leptira sa radionicama i raznim aktivnostima. A u vrtu postoji mogućnost da ga obilazite vozeći se vozićem i tako sebi priuštite dvostruko zadovoljstvo.

15. Biblijski zoološki vrt

leoite izraela

Ono što ne smijete nikako propustiti, ako Jerusalim posjećujete sa djecom, jeste predivan zoološki vrt. Ovaj vrt se prostire na oko 24 hektara površine u izuzetnom okruženju. U samom centru vrta je vještačko jezero sa malim ostrvima i tu se različite vrste životinja slobodno šetaju.

U vrtu žive životinje koje su zabilježene u bibliji, kao i one rijetke životinje koje su blizu istrebljenja. Stanovnici vrta su životinje iz cijelog svijeta.

16. Ukus Jerusalima – Tržnice

kupovina u jerusalimu

Nezamislivo je otputovati u Jerusalimu a ne obići “Shuk” –tržnice koje vrve od ljudi. Ove tržnice su prepune šarenih štandova, ukusne hrane, voća, povrća robe i povrh svega dobre atmosfere.

U  okviru njih su mnogobrojni mali kafići i autentični restorani koji neodoljivo mame ukusnim specijalitetima.

17. Zgrade od bijelog kamena

domeskus gate

Ono što ćete sigurno zapaziti u Jerusalimu to je da su sve zgrade izgrađene od bijelog jerusalimskog kamena. Još u vrijeme vladavine cara Davida ustanovljen je Zakon o gradnji na ovakav način i on se još uvijek poštuje.

18. Muzejsko blago Izraela

hram marije magdalene

Ako otputujete u Jerusalim, nikako nemojte propustiti da posjetite ovaj muzej koji je najveći muzej kada su u pitanju arheologija, antropologija i umjetnost.

Najveće muzejsko blago izloženo je u izdvojenoj zgradi pod nazivom Oltar knjige.Zgrada muzeja je u obliku poklopca zemljane posude a u njemu  se pored ostalih drevnih rukopisa nalaze i Svitci iz Mrtvog mora.

19. Šoping na jevrejski način

kupovina izraelskih kapa

Nakon razgledanja istorijskih i religijskih znamenitosti možda ćete poželjeti da odete u dobru kupovinu i da malo predahnete prije daljeg istraživanja ovog divnog grada.  Jerusalim je potpuno moderan grad prepun izazova kada je riječ o šopingu.

Osim pješačke zone u kojoj se nalazi niz prodavnica i robnih kuća možete otići  i u tržni centar Malha koji je malo udaljen od centra.

Međutim, ko želi da ostane u blizini Starog grada može da zaviri u noviji tržni centar Mamila koji se nalazi u blizini zidina starog grada a u pravcu centralnog gradskog jezera.

20.Provod u Izrelu i Jerusalim noću

jerusalim nocu

U večernjim satima možete se provoditi u nekom od prijatnih lokala u samom centru grada, u ulici Ben Jehuda ili nekoj od sporenih ulica.

Ali, u Jerusalimu nema mnogo ili gotovo nema uopšte mjesta za ludi noćni provod ili glasnu muziku.

Dok Izrael uopšte, posjeduje itekakve noćne klubove gdje se pušta tehno muzika koja je jako popularna, i gdje gostuju svjetski DJ-vi.

Smještaj i prevoz

ulice jerusalima

U Jerusalimu se mogu naći povoljni stanovi i hoteli koje možete bukirati preko interneta a gradski i međugradski prevoz  je veoma povoljan. Ono što se pri putovanju u Izrael mora imati u vidu jeste najbolje putno zdravstveno osiguranje s obzirom da su ljekarski pregledi u Izraelu veoma skupi.

Putujte, putovanje krepi dušu, a prije svega otputujte u Jerusalim- grad star više hiljada godina o čijoj istoriji šapuću vjetrovi koji se provlače između starih zidina, putujte u ovaj Večni grad ispunjen parkovima, šetalištima, divnim ljetnjim baštama u čijem hladu možete uživati na ovom od Boga izabrajnom mestu.

Izvor: toposiguranje.rs

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *