Jedinstveni portreti žena iz tri plemena u dolini rijeke Omo

Fotograf Omar Reda zabilježio je neobične fotografije žena iz etiopskih plemena Hamar, Dasaneš i Mursi, koje odmalena nose šarene detalje i drvene tanjire iz krajnje nesvakidašnjih razloga.

Sa svojim šarenim ogrlicama od perlica, voćem na glavi i velikim tanjirima u usnama, članice plemena u Etiopiji su poznate po svom jedinstvenom stilu. Libanski fotograf Omar Reda, koji je putovao u dolinu Omo kako bi upoznao tri plemena Hamar, Dasaneš i Mursi zabilježio je ove neverovatne fotografije.

Njihova pojava je upečatljiva, a ove tradicionalni načini oblačenja i korišćenja detalja datiraju još iz vremena ropstva, kad su žene vjerovale da će ih veliki tanjiri učiniti manje atraktivnim za lovce na robove.

Pleme Mursi je poznato po drvenim tanjirima koje stavljaju unutar donje usne, a ova tradicija je počela tokom perioda ropstva, kad su se djevojčice deformisale kako bi izbjegle da ih kupe lovci na robove. Počeli su s manjim tanjirom i uklonile bi donja dva zuba, pa stavile tanjir. To je znak ljepote, a što je veći tanjir, devojka je ljepša“, kaže Reda.

A woman from the #Mursi #tribe. They are known for the plate pinch inside their bottom lip. This tradition started during the slavery era, girls used to deform themselves in order to be avoided to be selected as slaves. They start with small plate and they remove the lower 2 teeth. Later on, this tradition changed to become a sign of beauty, the bigger the plate the more beautiful the girl is. Stay tuned, I will be posting daily photo from my trip to #Omo_Valley in #Ethiopia 🇪🇹 #portrait #olympusomd #olympus #face #natgeo #nationalgeographic #wildgeography #travel #curatethis1x #destination_wild #500px #thephotosociety #artsxdesign #earth #earthfocus #magnumphotos #human #africa #ig_global_people #people #backpacker #adventure #yourshot

A post shared by Omar Reda (@omarreda) on

„Pleme Hamar je poznato po pokrivanju kose i tijela glinom, puterom i životinjskom mašću. A okovratnik je njen venčani prsten. Školjke i metalne trake oko zgloba se smatraju najekzotičnijim aksesoarima“, kaže Reda.

Uprkos tome što žive u neposrednoj blizini, sva tri plemena imaju različite kulture.

„Svako pleme ima sopstvene karakteristike, životni stil, jezik, oblačenje i rituale. Ono što je jedinstveno kod ovih plemena jeste umestno dekoracije što odražava ljepotu i jedinstvene ličnosti“, kaže on.

Dolina Omo je posebno putovanje, jer je percepcija ljepote i života ovde potpuno drugačija. Etiopija je veličanstvena zemlja. Ovdašnji pejzaži oduzimaju dah, a ono što je zapanjujuće jeste kulturno bogatstvo“, dodaje fotograf.

Različitost religija i plemena daje ovoj zemlji jedinstven identitet što je veoma teško naći na bilo kom drugom mjestu.

Izvor: nationalgeographic.rs

Comments

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *