Jedinstveni portreti žena iz tri plemena u dolini rijeke Omo

Fotograf Omar Reda zabilježio je neobične fotografije žena iz etiopskih plemena Hamar, Dasaneš i Mursi, koje odmalena nose šarene detalje i drvene tanjire iz krajnje nesvakidašnjih razloga.

Sa svojim šarenim ogrlicama od perlica, voćem na glavi i velikim tanjirima u usnama, članice plemena u Etiopiji su poznate po svom jedinstvenom stilu. Libanski fotograf Omar Reda, koji je putovao u dolinu Omo kako bi upoznao tri plemena Hamar, Dasaneš i Mursi zabilježio je ove neverovatne fotografije.

https://www.instagram.com/p/BOkI-Rmlp_Q/

Njihova pojava je upečatljiva, a ove tradicionalni načini oblačenja i korišćenja detalja datiraju još iz vremena ropstva, kad su žene vjerovale da će ih veliki tanjiri učiniti manje atraktivnim za lovce na robove.

https://www.instagram.com/p/BOe-0OmlOkr/

Pleme Mursi je poznato po drvenim tanjirima koje stavljaju unutar donje usne, a ova tradicija je počela tokom perioda ropstva, kad su se djevojčice deformisale kako bi izbjegle da ih kupe lovci na robove. Počeli su s manjim tanjirom i uklonile bi donja dva zuba, pa stavile tanjir. To je znak ljepote, a što je veći tanjir, devojka je ljepša“, kaže Reda.

https://www.instagram.com/p/BOZ1w1xFofM/

„Pleme Hamar je poznato po pokrivanju kose i tijela glinom, puterom i životinjskom mašću. A okovratnik je njen venčani prsten. Školjke i metalne trake oko zgloba se smatraju najekzotičnijim aksesoarima“, kaže Reda.

https://www.instagram.com/p/BOXUEWQlzyU/

Uprkos tome što žive u neposrednoj blizini, sva tri plemena imaju različite kulture.

„Svako pleme ima sopstvene karakteristike, životni stil, jezik, oblačenje i rituale. Ono što je jedinstveno kod ovih plemena jeste umestno dekoracije što odražava ljepotu i jedinstvene ličnosti“, kaže on.

Dolina Omo je posebno putovanje, jer je percepcija ljepote i života ovde potpuno drugačija. Etiopija je veličanstvena zemlja. Ovdašnji pejzaži oduzimaju dah, a ono što je zapanjujuće jeste kulturno bogatstvo“, dodaje fotograf.

Različitost religija i plemena daje ovoj zemlji jedinstven identitet što je veoma teško naći na bilo kom drugom mjestu.

Izvor: nationalgeographic.rs

One thought on “Jedinstveni portreti žena iz tri plemena u dolini rijeke Omo

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *