Jahorina – raj za turiste i ljubitelje prirode

Planina Jahorina je istinska snježnja ljepotica bogatog reljefa i vegetacije sa idealnim uslovima sa zimske sportove. Pripada dinarskom planinskom sistemu sa najvišim  vrhom Ogorjelica na 1916m.n.m. Javorina je bilo prvobitno ime ove planine jer je bogta planinskim ili grčkim javorom (lat. acer heldreichii).

Zbog svoje prirode, šuma i vodotokova, Jahorina je takodje stanište i za mnoge divlje životinje, pa je krajem XIX i početkom XX vijeka Jahorina prevashodno bila lovište i izletište za ljubitelje prirode. No, pouzdano se zna da je prvi hotel Šator izgradjen 1923. godine kada su na Jahorinu donešene i prve skije.  Već 1928. godine se osniva i prvi skijaški klub SKI, koji predstavlja početak razvoja ski sportova u Bosni i Hercegovini.

Ranih 30-tih godina prošlog vijeka se osnivaju prva sportska društva i klubovi koja organizuju prve kurseve skijanja i prodaju skijaške opreme za gradjanstvo. Takodje, u istom periodu se održavaju i prva skijaška takmičenja uz značajno učešće žena. Dalji razvoj sporta i sportske infrastrukture na Jahorini i njenoj okolini idu značajnim tempom, pa se narednih godina održavaju prva takmičenja u biatlonu, alpskim i nordijskim disciplinama, kao i Prvi slet jugoslovenskih smučara. Značajno je pomenuti da je do 1941. godine održano oko 120 različitih skijaških takmičenja sa oko 8600 učesnika.

Tih godina se bilježe i prve posjete stranih turista Engleza, Nijemaca, Mađara i drugih.

U periodu posle Drugog svjetskog rata Jahorina nastavlja da se gradi i razvija. U tom periodu se grade nove skakaonice, ski staze, ski lift, a podižu se i obnavljaju smještajni kapaciteti. Interesantno je napomenuti da period do 1984. obiluje nacionalnim i internacionalnim takmičenjima. Ipak ova snježna ljepotica istinski procvat doživljava 1984. godine kada grad Sarajevo organizuje XIV Zimske Olimpijske Igre, a Jahorini biva domaćin alpskim disciplinama za žene. Tada Jahorina kreće velikim koracima naprijed. Grade se novi hotelski kapaciteti, hoteli Bistrica, Vučko i Košuta , sportska infrastruktura se unapredjuje.

Danas je Jahorina ono što je oduvijek i bila, snježna ljepotica, raj za turiste i ljubitelje prirode. Predivna priroda i ukupni ambijent garantuju uživanje i odličan odmor tokom cijele godine, a zaljubljenici u zimske sportove se  vraćaju Jahorini iz godine u godinu, jer vrlo dobro znaju da je zabava na snijegu garantovana.

Izvor: bhtour.ba, Foto: Olimpijski centar Jahorina

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *