Iza sedam brda, iza sedam gora… Andora

Kada želite nešto da objasnite u samo nekoliko reči, a da mnogo kažete, upotrebljavate frazu “zastaje dah”. U ovom slučaju, tako zaista i jeste: zastane vam dah od zelenila pašnjaka i šuma na koje nailazite i planinskih pejzaža koji se ocrtavaju pred vama. Mi smo Andoru posetili u letnjem period kada je sve oko nas zeleno, samo je na najvišim vrhovima bio večni sneg i led.

 

Foto: Filip Knežić
Foto: Filip Knežić

Kraljevina Andora je ljupka stara, elegantna dama, ušuškana i skrivena na obodima Pirineja. Do nje ne možete stići avionom ili vozom pošto nema aerodrome ni prugu, ali je zato sistemom odličnih puteva povezana sa svojim velikim susedima, Španijom i Francuskom.

Dolazimo do nje preko Francuske. Put je prepun krivina i ozbiljnih uspona, vožnja nije naporna ako volite avanturu i visinu, a ako volite sigurnu vožnju, onda je bolje da idete iz Španije, tamo je uspon dug ali dosta blaži.

Andorra la Vella ili u prevodu stara Andora, glavni je grad kneževine sa oko 20.000 stanovnika. Nalazi se u kotlini među planinskim vrhovima koji dosežu 2400 metara nadmorske visine, naše utočište dok smo tu.

Foto: Filip Knežić
Foto: Filip Knežić

Grad je simpatičan, šarmantan i miran, ljudi su veoma ljubazni i komunikativni. Služe se katalonskim jezikom mada svi odlično govore španski i francuski. Ne znam da li ste znali, ali u Andori nema poreza pa je čitava zemlja djuti fri šop.

Svi svetski brendovi ovde imaju radnje, garderoba i obuća koju viđate u evropskim metropolama ovde ima mnogo nižu cenu, a veoma su jeftini i elektronika i foto-aparati. Na teritoriji Andore, koja iznosi svega 468 kvadratnih kilometara, postoji čak 19 svetskih fabrika za proizvodnju parfema, pa je samim tim i ovaj mirišljavi proizvod dosta pristupačniji.

Ako planirate da posetite Andoru van ski-sezone, treba da znate da se od 28.10. do 13.11. svake godine u čitavom gradu održava Andora šoping festival. Muzičari, glumci, mnogobrojni zabavni programi i, ono što je najbitnije, na već niske cene postoje i popusti.

Foto: Filip Knežić
Foto: Filip Knežić

Taverna i restorana po gradu ima mnogo, a ponuda je odlična. Većinom možete jesti domaće lokalne proizvode i hranu. Mogu slobodno da kažem da su šunke ovde bolje nego u Španiji.

Sam grad je i banja, pa za nešto veću sumu novca možete i tako provesti dan: opustiti se u odličnom spa-centru i na bazenima i uživati.

Međutim, ono u čemu smo zaista uživali jesu šetnje van grada u kojima netaknuta priroda pravi nezaboravni doživljaj. Dolina Sorteni u kojoj nailazimo na veliki broj planinskih jezera i brzaka do kojih se može doći jedino žičarom, proglašena je nacionalnim parkom. Njen obilazak traje oko tri sata, ne spada u one najteže pa je zato i omiljeno odredište planinara i zaljubljenika u šetnju. Uprkos popriličnom fizičkom naporu, sve je izgledalo i više nego savršeno: panorama oduzima dah, a da nismo posetili čak ni najbolje vidikovce.

Foto: Filip Knežić
Foto: Filip Knežić

Uživali smo punim plućima u najvećem bogatstvu ove doskora prilično izolovane evropske države, prirodi. Kada se uspete na planinske vrhove, doslovno ste opijeni razređenim, ali potpuno čistim vazduhom i pogled vam se pruža na tri uske doline koje formiraju latinično slovo Y.

Foto: Filip Knežić
Foto: Filip Knežić

U dolinama smeštenim između visokih obronaka Pirineja naići ćete na zaseoke, stare planinske kolibe koje su izgrađene u tradicionalnom stilu i čiji stanovnici i danas žive u harmoniji sa prirodom.

Biciklističke staze su svuda, pa ako niste zaljubljenik u šetnju već u okretanje pedala, na netu možete da pronađete najbolje rute u okolini i da im se prepustite.

Foto: Filip Knežić
Foto: Filip Knežić

Ni manje države ni većih mogućnosti za uživanje. Šta god da je vaš odabir i kada god da je posetite, Andora pruža i daje mnogo. Nećete se razočarati.

Autor: Ivana Kovačević- www.mojeputovanje.net

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *