Italija proglašena najzdravijom zemljom na svijetu: Kako živjeti poput Italijana?

Pri istraživanju u obzir je uzeto nekoliko faktora, kao što su očekivani životni vijek, zdravstveni rizici, dostupnost svježe vode, mentalno zdravlje…

Ako je vjerovati posljednjim istraživanjima, čini se kako su tjestenina i vino dobitna kombinacija za ugodan i zdrav život. U slučaju da za takvim životom i vi tragate, razmislite o selidbi u Italiju, a ako vam se to ne čini zgodnim, počnite barem kuhati, jesti i živjeti poput Italijana.

Manarola, Italija (Foto: Shutterstock)

Prema istraživanju o globalnom zdravlju koje je proveo Bloomberg, Italija je ponijela titula najzdravije zemlje na svijetu. Studija je provedena u 163 države svijeta i pokazala je visoku razinu zdravlja italijanskih državljana, kao i činjenicu da u prosjeku žive više od 80 godina.

Ako se pitate pomaže li tome način ishrane i života, odgovor je: pomaže. Naime, italijanske prehrambene navike uključuju konzumaciju mnogo svježeg povrća, voća, ribe, ali i velike količine maslinovog ulja.

Iako Italija stagnira već decenijama i ima ogromnu nezaposlenost mladih, to očito ne utiče toliko negativno na stanovništvo, pa tako Italijani imaju mnogo bolju zdravstvenu sliku od Amerikanaca, Kanađana i Engleza.

Montaione, Italija (Foto: Shutterstock)

Pri istraživanju u obzir je uzeto nekoliko faktora, kao što su očekivani životni vijek, zdravstveni rizici, dostupnost svježe vode, mentalno zdravlje… Itaalijani su postigli najbolji “rezultat”, a odmah iza njih smjestili su se Islanđani, Švajcarci, Singapurčani i Australci.

Recimo još kako je istraživanje obuhvatilo i Hrvatsku, koja se našla na solidnom 35. mjestu.

Izvor: punkufer.hr

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *