Istanbul – Specijalna ponuda

Izuzetno povoljan geostrateški položaj Istanbula, koji leži na dva kontinenta i Bosforskom moreuzu – od davnina prometnom međunarodnom plovnom putu – čini ga jedinstvenim na planeti i teško uporedivim sa bilo kojom svjetskom metropolom. Istanbul se ubraja u red najznačajnijih antičkih gradova na evropskom tlu a uz to, i u one rijetke koji su podignuti na sedam brda, kojima se pripisuje vječnost kao Rimu, Jerusalimu, Lisabonu…

Šesnaest vijekova u kontinuitetu od 330. do 1923, bio je prijestonica tri carstva i pozornica krupnih političkih i društvenih zbivanja, u kome su nastala veličanstvena zdanja i spomenici – simboli moći Vizantijskog i Otomanskog carstva. Uz Aja Sofiju, Top Kapi i Plavu džamiju, svakako najčuvenije među njima, i mnoge druge građevine u istorijskom jezgru grada – bedemi, džamije, crkve, trgovi, medrese i hamami – proglašeni su dijelom svjetske kulturne baštine, pod zaštitom UNESCO-a.

Istanbul je danas dinamičan megapolis sa jednom od najvećih stopa demografskog i privrednog rasta u svijetu. Milionski grad je postao još krajem 19. vijeka; na početku šezdesetih je imao million i po, 2000. godine oko 8,8 miliona a 2011 narastao je na 13,5 miliona stanovnika.

Posljednjih godina izgrađeni su metro i novi aerodrom na azijskoj strani, podmorski željeznički tunel ispod Bosfora, uljepšani mnogi kvartovi i podignuti luksuzni hoteli i tržni centri. Obnovljeni su vrijedni spomenici i bogati muzeji, zahvaljujući čemu je Istanbul bio prijestolnica evropske kulture 2010.

PROGRAM PUTOVANJA:

1. dan BANJA LUKA – DOBOJ – ZENICA – SARAJEVO – NIŠ – SOFIJA – EDIRNE
Polazak iz Zenice u 08.45h ispred hotela International; polazak iz Sarajeva u 10.00h ispred Zemaljskog muzeja (polazak iz Banja Luke u 05.00h; iz Doboja u 07.00h). Vožnja kroz Srbiju i Bugarsku uz usputne pauze prema potrebi grupe.

2. dan ISTANBUL
Dolazak u Istanbul u prijepodnevnim satima. Po dolasku, panoramsko razgledanje grada: staro gradsko jezgro – gdje se nalaze Hipodrom, Plava džamija, Aja Sofija i palata Topkapi; bulevar Ataturk, Valensov akvadukt, džamija Sulejmana Veličanstvenog, džamija Mehmed paše Sokolovića, Misirli čaršija, željeznička stanica Sirkedži (stanica Orijent ekspresa), prelazak preko Zlatnog roga preko mosta Galata, trg Taksim, rezidencijalni kvart Bešiktaš… Prelazak na azijsku stranu Istanbula, preko mosta na Bosforu; kraći odmor kod vidikovca Čamlidža. U povratku u evropski dio grada, vožnja obalom Bosfora.. Smještaj u hotel. Slobodno vrijeme za individualne aktivnosti. Noćenje.

3. dan ISTANBUL – KAPALI ČARŠIJA – TURSKO VEČE – ISTANBUL
Doručak. Nakon doručka mogućnost organizovanja fakultativnog obilaska : Aja Sofija, Plava džamija i palata Topkapi”. Obilazak Aja Sofije ili Crkve svete mudrosti, jednog od najmonumentalnijih hramova ikada izgrađenih u svijetu, nemjerljive arhitektonske i umjetničke vrijednosti. Podignuta je za nepunih šest godina (532-537) u doba cara Justinijana; pretvorena je u džamiju po zauzimanju Carigrada od strane Turaka (1453) po nalogu sultana Mehmeda II Osvajača, kada su joj dodane četiri munare. Postala je muzej 1935. godine. Obilazak džamije sultana Ahmeta III, građene na mjestu palate cara Konstantina od 1609. do 1616. godine, poznate kao Plava džamija zbog jedinstvene unutrašnje dekoracije – oko 20.000 keramičkih pločica sa motivom cvijeta lale u pedesetak varjjanti ; to je jedina džamija u islamskom svijetu – pored džamije u Meki – sa šest munara. Posjeta palati Topkapi sa nekoliko stotina prostorija, izgradjenoj na jednom od sedam istanbulskih brežuljaka. Iz ove palate sa očaravajućim pogledom na Zlatni rog, Bosfor i Mramorno more, turski sultani su od 1465. gotovo četiri vijeka, upravljali ogromnim Otomanskim carstvom. Topkapi je pretvoren u muzej sa bogatim kolekcijama nakita, oružja, odjeće i porcelana. Odlazak na Kapali čaršiju, trgovački centar sa preko 5000 radnji. Slobodno vrijeme za individualne aktivnosti. U večernjim satima mogućnost organizovanja fakultativnog odlaska na Tursko veče – večera u nacionalnom restoranu sa trbušnim plesom.Noćenje.

4. dan ISTANBUL – KRSTARENJE BOSFOROM – DOLMABAHČE PALATA – ISTANBUL
Doručak. Slobodno vrijeme ili mogućnost organizovanja fakultativnog izleta – krstarenje Bosforom između dva kontinenta (razgledanje grada sa Bosfora: Zlatni Rog – najljepši dio Istanbula, Galata most i Galata kula, Džamija Selimija, Dolmabahče palata – posljednje sjedište sultana, Bešiktaš, Ortakoj kvart, Rumeli hisar – čuvena vizantijska tvrđava, Jedi kule (sedam kula), Djevojačka kula…). Mogućnost organizovanja fakultativnog obilaska Dolmabahče palate. Izgrađena kraj Bosfora sredinom 19. vijeka, u kombinaciji baroka, rokokoa i turskog imperijalnog stila, palata Dolmabahče je bila zvanična rezidencija sultana, sa kraćim prekidima, od 1853 do 1922. godine. Okružena prekrasnim vrtom, ima 285 soba, 43 salona, šest hamama i raskošan enterijer sa oko 600 umjetničkih slika. Iz nje je u izgnanstvo otišao posljednji otomanski sultan Mehmed VI (1922); u njoj se okončao život oca turske nacije Mustafe Kemala Ataturka (1881- 1938). Slobodno vrijeme za individualne aktivnosti. Noćenje.

5. dan ISTANBUL
Doručak. Slobodno vrijeme ili Fakultativno izlet Miniaturk, Eyup i vidikovac Piere Lotti. Odlazimo do brežuljka Pierre Loti do čijeg vrha dolazimo žičarom. Slobodno vrijeme za odmor u legendarnoj starinskoj kafani iz koje se proteže prekrasan pogled na Zlatni rog i grad. Nakon pauze spuštamo se niz brežuljak kroz islamsko groblje. Na koncu stižemo do Eyüpa, za muslimane najsvetijeg mjesta u Istanbulu. Razgled džamije. Nastavljamo do »Turske u malom« – do Miniaturka, gdje su izgrađene najvažnije zgrade Turske i bivšeg Osmanskog Carstva.U poslijepodnevnim satima polazak za BiH. Noćna vožnja kroz Bugarsku prema BiH.

6. dan SARAJEVO – ZENICA – DOBOJ – BANJA LUKA
Dolazak na odredište u podnevnim satima.

CIJENA ARANŽMANA:
Hotel 3* – 199 KM po osobi
Hotel 4* – 269 KM po osobi

Podaci o aranžmanu

Aranžman uključuje:

 • smještaj u hotelu sa 3* ili 4* na bazi 3 noćenja sa doručkom
 • prijevoz modernim turističkim autobusom
 • panoramski obilazak Istanbula
 • organizacija i realizacija putovanja
 • pratioc grupe

Aranžman ne uključuje:

 • putno zdravstveno osiguranje
 • fakultativni izleti


  FAKULTATIVNI IZLETI:

  a) Obilazak Starog grada -Plava džamija, Aja Sofija, Hipodrom, Kapali čaršija i džamija Sulejmanija – 15 EUR (obavezan izlet)
  b) Obilazak Taksima – 10 EUR
  c) Krstarenje Bosforom – 25 EUR
  d) Posjeta Dolmabahce dvorcu – 25 EUR
  e) Tursko veče sa večerom i trbušnim plesom – 35 EUR
  f) Miniaturk, Eyub džamija i Pierre Lotti – 25 EUR

VAŽNE NAPOMENE ZA PUTOVANJE “ISTANBUL”

● Rok za prijavljivanje za ovo putovanje je 10 dana prije polaska na putovanje ili do popune mjesta.● Potrebno je najmanje 40 putnika za realizaciju ovog putovanja. ● Uz blagovremeni upit u poslovnicama Kosmopolita, postoji mogućnost smještaja u jednokrevetnim ili trokrevetnim sobama.● Uz najmanje 10 prijavljenih putnika mogućnost polaska iz Banja Luke, Tuzle i Doboja.

USLOVI I NAČIN PLAĆANJA

● Prilikom prijavljivanja i zaključivanja ugovora o putovanju, uplaćuje se akontacija u iznosu od 40% cijene a najkasnije 15 dana prije polaska na putovanje uplaćuje se preostalih 60% do punog iznosa cijene putovanja.
● Plaćanje može biti: 1) Avansno: a) gotovinom, b) uplatom na račun Kosmopolita. 2) Putem administrativne zabrane sa firmama sa kojima Kosmopolit ima potpisan ugovor.

OPŠTE NAPOMENE ZA PUTOVANJA U ORGANIZACIJI KOSMOPOLIT-a

●Kosmopolit zadržava pravo da, u slučaju izmjene cijene prijevoza, izmjene deviznog kursa, nedovoljnog broja prijavljenih putnika i slično, izmjeni cijenu putovanja za odgovarajući iznos ili otkaže putovanje najkasnije pet dana prije polaska na putovanje.

Agencija Kosmopolit

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *