Hotel u Obidosu sa čak 45 hiljada knjiga

Hotel je s radom započeo prije otprilike dva mjeseca, a cilj vlasnika, koji je inače nekad bio gradonačelnik Obidosa, je prikupiti 100 hiljada knjiga do kraja sljedeće godine…

56121718

Na putovanju ste, ali bez čitanja ne možete čak ni tad? Smatrate kako je knjiga najbolji čovjekov prijatelj i uz nju nikad niste sami? U tom slučaju, za vas je idealan hotel ovaj u Portugalu, gdje nakon razgledanja grada možete utonuti i bogati fond knjiga koji vam se nudi…

Grad Obidos u Portugalu, koji broji tek nešto više od 10 hiljada  duša, dom je hotela u kojem bi se ljubitelji književnosti mogli zadržati duže od planiranog. Naime, “Literary Man” ima biblioteku koja broji nevjerojatnih 45 hiljada knjiga, od kojih se sve mogu posuditi za čitanje, ali i kupiti. One se nalaze svugdje u hotelu, u sobama, barovima, restoranu i dijelovima za opuštanje.

71634509

Hotel je s radom započeo prije otprilike dva mjeseca, a cilj vlasnika, koji je inače nekad bio gradonačelnik Obidosa, je prikupiti 100 hiljada  knjiga do kraja sljedeće godine.

Gosti mogu piti koktele nazvane prema slavnim književnicima. Tako da, zavalite se u kožni naslonjač u baru, naručite Hemingwaya ili Becketta i guštajte do mile volje.

Jasno, s obzirom na broj naslova, knjige obuhvataju gotovo sve žanrove, pa ovdje možete naučiti sve o istoriji, hrani, fikciji i mnogo čemu drugom. S ovolikom ponudom, jasno je da će i oni najzagriženiji knjiški moljci pronaći nešto za sebe.

restaurant-the-literary-man-obidos-hotel

Jedini problem do kojeg može doći je da toliko “upadnete” u svijet književnosti i udubite se u čitanje, da vam izlazak iz hotela ne padne na pamet. To bi bila šteta, jer je Obidos simpatičan gradić star više od 700 godina, a nalazi se pedesetak kilometara sjeverno od Lisabona.

Inače, ovdje su svi ludi za knjigama, stanovnici obožavaju čitanje, a dokaz tome je da je nekadašnja crkva iz 13. vijeka danas ispunjena knjigama. Uostalom, “priču o knjigama” prepoznao je i UNESCO, koji je prošle godine Obidos proglasio “gradom književnosti”. 

Izvor: punkufer.hr

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *