Holandija – zemlja lala, vjetrenjača i nasmijanih ljudi

Raj na zemlji čeka vas u Amsterdamu, glavnom gradu Holandije, gdje svoj dan možete provesti okruženi različitim umjetnostima, od remek djela holandskog slikarstva preko pozorišta, fotografije i filma do savremene umjetnosti. U ovom gradu je više od pedeset muzeja, a svaki od njih vam nudi posebnu priču i doživljaj.

Foto: pixabay.com
Foto: pixabay.com

Iako je glavni grad Holandije Amsterdam, sjedište vlade i parlamenta je u Hagu. Ova država je jedna od najgušće naseljenih u svijetu. Njeno stanovništvo je otvoreno za učenje različitih jezika i kultura pa, uprkos tome što se holandski jezik prihvata kao zvanični, veliku popularnost na ovoj teriotoriji imaju engleski, njemački i francuski.

Foto: pixabay.com
Foto: pixabay.com

Postoji podatak da manje od 20% Holanđana redovno posjećuje crkvu, ali se uprkos tome prihvataju kao miroljubiv i tolerantan narod sa veoma mekim i rastegljivim zakonima, što potvrđuje legalizovana prostitucija, eutanazija, lake droge, kao i poštovanje prava homoseksualaca.

Foto: pixabay.com
Foto: pixabay.com

Pored vedrih i nasmijanih lica, vrijedna vašeg putovanja u ovu zemlju su i polja prekrivena raskošnim bojama mirisnog cvijeća. Prostrana polja Holandije prošarana su lalama, raznoraznim bojama u kojima se ono javlja, a kojem je Holandija posvetila muzej ali i mnogobrojne festivale tokom godine. Noordoostpolder je najpopularniji festival lala u Holandiji, a u svoj program svrstava obilazak polja lala, kao i edukativne radionice na kojima možete saznati nešto više o botanici i fotografiji. Sezona kada cvjetaju holandske lale obuhvata period od kraja marta do početka maja, pa je to najbolji dio godine za putovanje u ovu državu. Za sve one kojima ovaj termin izmakne, tu je mujez lala u Amsterdamu u kome se možete upoznati sa različitim vrstama ovog veoma cijenjenog holandskog cvijeća.

Foto: pixabay.com
Foto: pixabay.com

Keukenhof je predivan park prekriven lalama, zumbulima, narcisima, orhidejama, ružama i drugim cvijećem. Svake godine na ovom mjestu iznikne preko sedam milion lala. Bicikl, još jedan simbol Holadije,  idealno je sredstvo za obilazak šarenih i mirisnih parkova, koji predstavljaju pravi raj za oči.

U donkihotovski imaginarni svijet borbe sa divovima možete i sami uploviti ako odete u Kinderdijk, na teritoriji Južne Holandije, gdje se nalazi devetnaest vjetrenjača. 1521. je sagrađena prva vjetrenjača iz ove skupine, a sve su sagrađene do 1720. godine.

Foto: pixabay.com
Foto: pixabay.com

Za turiste je omogućena jedna vjetrenjača koja radi tokom cijele godine, tako da oni mogu doći bilo kada da je pogledaju. Inače, sve vjetrenjače rade svake subote tokom jula i avgusta. Od 1997. ovaj kompleks iz Kinderdijka je stavljen na Uneskovu listu svjetske baštine. Don Kihotovi divovi jedan su od simbola Holadije, a Kinderdijk je samo jedno od mnogobrojnih mijesta u Holandiji na kojima ih možete vidjeti.

pustolovi.com –  Ružica Ostojić

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *