Grčka kuhinja mami turiste širom svijeta

Geografski položaj ove zemlje utiče na to da se na njenoj trpezi nalazi uglavnom laganija hrana. Okružena morem, Grčka može da se pohvali velikim izborom ribe, voća i povrća.

Taramo salata (grč. ταραμοσαλάτα, prema tur. taramas + salata) je grčko i tursko predjelo od posoljene ikre bakalara, šarana ili drugih morskih ili riječnih riba.  Uz to se još miješaju prezle ili pire krompir, sa dodatkom limuna, sirćeta i maslinovog ulja.

Foto: Simple Living and Eating
Foto: Simple Living and Eating

Feta je tipični i čuveni bijeli, punomasni sir koji se proizvodi u Grčkoj, od ovčijeg mlijeka (ili kozjeg), a izvozi se u više zemalja svijeta. Bijele je boje, odličnog ukusa i mirisa, nije suviše slan, skoro bez šupljina, a prodaje se u obliku cigle.

Giros je tradicionalno, možda i najpoznatije grčko jelo, od mesa (jagnjetina ili svinjetina) pečenog na vertikalnom ražnju. Služi se umotano u pita hljeb, obično uz paradajz, luk ili tzatziki sos.

giros

Grčki kolači su veoma slatki, a običaj je da se jedu predveče, uz kafu. Poslije obroka se jedu samo u specijalnim prilikama.

Na grčkom tlu dobro uspijevaju različite aromatične biljke: origano, bosiljak, ruzmarin, nana, šafran, cimet…

Uzo i Metaksa su poznata grčka pića. Za Uzo je karakteristično to da se u njega dodaje voda ili led, nakon čega poprima mliječnu boju. Muskatno vino je najzaslužniji sastojak koji Metaksu čini drugačijom od ostalih alkoholnih pića.

3915769_orig

 pustolovi.com – Ružica Ostojić

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *