Graz – grad koji nudi mnogo više od šopinga

Nadohvat je ruke, a ako živite u kontinentalnoj Hrvatskoj, sigurno ste barem jednom otišli u njega obaviti šoping. Posebno se to odnosi na vrijeme prije dolaska H&M prodavnica u naše krajeve, kad se masovno hrlilo u drugi austrijski grad po veličini.

Graz, Austrija (Foto: Gulliver/Thinkstock)

No, Graz nije samo šoping, već mjesto gdje se ima štošta i vidjeti. Schlossberg,prekrasni stari grad, Kunsthaus, nećete pogriješiti posjetite li bilo šta od ovog. Ali, prije nego odete ponovno u Graz, malo ga pobliže upoznajte kroz sljedeće činjenice.

1. Ime dolazi od slavenske riječi “gradec” što označava gradić na brdu.

2. Nakon Beča, Graz je drugi najveći austrijski grad, s oko 280 hiljada stanovnika. Od tih 280 hiljada, nešto više od 5 hiljada su Hrvati.

3. Kroz istoriju, grad je bio važan centar za Slovence, posebno do 1919. i otvaranja univerziteta u Ljubljani.

4. U 14. vijeku, Graz se nazivao i gradom habsburgovaca, koji su stolovali u dvorcu Schlossberg i od tamo vladali ogromnom zemljom.

5. Na univeritetu u Grazu studira više od 30 hiljada studenata, tako da grad možemo nazvati i studentskim.

6. Svakako posjetite Murinsel tj. ostrvo na Muri. Riječ je o čeličnoj konstrukciji napravljenoj kad je grad bio
evropska prestonica kulture, a danas služi kao kafić.

 

Graz – 7 (Foto: Gulliver/Thinkstock)

7. U Grazu je rođen i slavni glumac Arnold Schwarzenegger. Čak je i stadion, na kojem igraju fudbalski klubovi GAK i Sturm, nosio njegovo ime, ali je 2005. preimenovan nakon što Schwarzenegger kao guverner Kalifornije nije htio zaustaviti izvršenje smrtne kazne.

8. Grad ima i mračnu stranu. Nakon aneksije Austrije, netom prije Drugog svjetskog rata, građani Graza su oduševljeno dočekali Hitlera koji je došao posjetiti grad.

9. Mjesta koja svakako valja obići su Rathaus (vijećnica), Hauptplatz (glavni trg), Domkirche (katedrala), Kunsthaus (muzej moderne umjetnosti)…

10. I za kraj, Graz je najbolje posjetiti u vrijeme Božića, kao uostalom i sve drugo u Austriji. No, nećete biti razočarani zaputite li se u njega i u neko drugo doba.

 Izvor:punkufer.hr

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *