Grad u kojem se peče najbolja baklava na svijetu

Ko je napravio prvu baklavu teško je reći. Neki tvrde da su je osmislili Turci, drugi kažu da potiče iz Grčke, a ne treba ni spomenuti da svaka porodica u Bosni i Hercegovini ima svoj recept.

Baklava je bliskoistočna poslastica sastavljena od tijesta, nadjeva od oraha ili pistacija te šećerne glazure koja se rado jede u cijelom svijetu, a posebno u Turskoj.

U ovoj zemlji vjeruju da su upravo turski nomadi prvi osmislili slavni šećerni desert u 11. vijeku kroz koji su izmiješali uticaje novoasirskog, rimskog, persijskog, bizanskog i mongolskog carstva.

Ne čudi stoga što se u ovoj zemlji skriva i grad koji ponosno tvrdi da ima najbolju baklavu na svijetu.

Riječ je o Gaziantepu na jugoistoku zemlje, koji je smješten na međi Mediterana i nekadašnje Mesopotamije, a koji se smatra glavnim gradom Turske kada je u pitanju proizvodnja pistacija. Uz to treći je najveći proizvođač ovog orašastog voća u svijetu.

Pogled na prekrasni Gaziantep (Foto: Guliver / Thinkstock)

40 jufki za pravu baklavu

U Gaziantepu se nalazi stotinjak poslastičarnica specijalizovanih za pripremu ove poslastice, a na turskom tržištu su zastupljeni s čak 90 posto svih proizvedenih baklava u zemlji.

U moru baklave posebno se ističu ukusi poslastičarnice “Elmacı Pazarı Güllüoğlu Baklava” koja ima istoriju dugu čak 160 godina. Nalazi se u starom dijelu grada, a prema izlogu trgovine nikad ne biste pogodili kakva skriva “blaga”.

Pogon za proizvodnju vodi Cevdet Gullu i njegovih 13 rođaka, a tajne pripreme prenose s koljena na koljeno. Ovdje se baklava nadjeva isključivo pistacijama, a svaka se sastoji od 40 vrlo tankih kora (jufki) koje porodica ručno pravi.

Izvor: punkufer.hr

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *