Gornja Lastva – mali raj u srcu Boke (FOTO)

Gornja Lastva je autentično staro bokeško selo  koje već vijekovima ponosno stoji na brdu Vrmac. Svakodnevno ga posjeti nekoliko desetina turista, uglavnom iz inostranstva, pa tako danas predstavlja jednu od popularnijih turističkih atrakcija u Boki Kotorskoj.

2

Smješteno je na osunčanoj padini  Vrmca sa koje se pruža prelijep pogled na Tivatski zaliv, omeđeno kamenom, prelijepim đardinima i mediteranskim biljem što mu daje posebnu čar.

Šetajući ovim drevnim selom, osjetićete dah prošlih vremena, kamene stazice, kuće, šareni đardini, starine,ljekovito bilje…samo su dio onoga što možete vidjeti u ovom malom raju.

12

Tu je još poneki mještanin, koji će vas kao i svaki pravi Bokelj, dočekati sa širokim osmijehom, i uz čašicu domaće loze (uz koju se obavezno služe suve smokve), ispričati priču Gornje Lastve i tako prošetati nekoliko vijekova unazad.

Kada jesen svojim bojama oboji Lastvu, skoro na svakom ćošku moći ćete da uberete šipke, mandarine, ponegdje se krije i limun, a miris cvijeća koje se nadvija nad kamenim stazama učiniće da se osjećate kao u raju.

Na vrhu brda nalazi se crkva Svete Marije koja je sagrađena prije 600 godina, a posvećena je rođenju Bogorodice koja se slavi 8. Septembra. Iza crkve, nalazi se i  stari mlin za masline iz XIX vijeka, a ono što je zanimljivo jeste da mlin pokreće ljudska snaga, pa je čak i danas masline moguće samljeti na isti način, kako su to radili stari Bokelji prije 200 godina.

Vremenom, neke kuće su napuštene, neke u potpunosti prepuštene zubu vremena, neke renovirane, ponegdje izgrađene nove, no, autentičnost tradicionalnog načina gradnje nije ničim narušena.

17

Prema riječima mještana, početkom dvadesetog vijeka, ovo drevno selo brojalo je preko 500 stanovnika i više od stotinu domaćinstava. U selu je postojalo čak sedam mlinova za masline, škola, tamburaško društvo, a  okolne padine krasili su vinogradi i maslinjaci. Lastovljani su bili nadaleko poznati kao vrsne zanatlije, srdačni domaćini i pravi Bokelji.

Nakon Drugog svjetskog rata, Gornja Lastva počela je da bilježi konstantan pad broja stanovnika,većina njih naselila se pokraj mora, uglavnom u Donju Lastvu i Tivat. Uprkos ubrzanom načinu života, selo odakle su potekli nisu zaboravili, a bogata kulturna i ekonomska prošlost Gornje lastve i dalje ima snagu koja pokreće i današnje generacije Lastovljana.

Moglo bi se još mnogo toga reći o Lastvi i Lastovljanima, no, kao po starom običaju, ostavljamo vam da ponešto i sami otkrijete.

« 1 of 2 »

Autor: N. Mihajlović – pustolovi.com

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *