Gdje na skijanje u BiH? (I DIO)

Autor: pustolovi.com; Foto (naslovna): Olimpijski centar Jahorina

Laganim korakom ušli smo u decembar –  mjesec  zimskih čarolija kojem se posebno raduju  ljubitelji snijega i zimskih sportova. Vođeni time za vas smo kreirali listu najatraktivnijih ski centara u Bosni i Hercegovini koje biste mogli posjetiti ove zime. U prvom dijelu donosimo ponudu sa cijenama ski karata za sezonu 2018/19. na Jahorini, Bjelašnici, Ravnoj planini i Vlašiću.

JAHORINA

Broj jedan među ski centrima svakako je Jahorina koja decenijama s ponosom nosi epitet snježne ljepotice. Zahvaljujući fantastičnim stazama za alpske discipline Jahorina važi za ski centar sa vrhunskim uslovima za skijanje što je ujedno čini najmodernijim i najvećim ski centrom u Bosni i Hercegovini. Raspolaže sa 9 skijaških staza ukupne dužine od oko 35 kilometara, koje su prilagođene kako početnicima tako i iskusnim skijašima, zatim 2 šestosjeda, 4 ski-lifta i 3 dvosjeda koja tokom jednog sata prevezu po nekoliko hiljada skijaša.

Pored izvrsnih ski staza, tu su svakako i zasebne staze za sankanje, vožnju motornih sanki,  zatim Ski vrtić Poljice i Ski poligon Bistrica  za najmlađe posjetioce, kao i uređene pješačke staze za ljubitelje fotografisanja i šetnji u prirodi. Nakon šetnje ili u pauzi između skijanja možete se odmoriti i zagrijati uz čaj ili probati jela sa roštilja u nekoj od gril kućica sa sunčalištima, koje su smještene u neposrednoj blizini ski staza.

S obzirom na to da je boravak na Jahorini posebno zanimljiv u zimskom periodu, pa ćete zbog toga možda poželjeti da se zadržite koji dan duže, pored hotela sa 4 i 5 zvjezdica na raspolaganju su vam brojni apartmani i vikendice koji se mogu iznajmiti već od 30e po noćenju, što predstavlja možda i najpovoljniji vid smještaja, pogotovo ako na odmor idete sa djecom ili prijateljima.

Ukoliko posjetite Jahorinu za  vrijeme ski openinga koji traje od 13. do 16. decembra, možete ostvariti do 70% popusta na pojedinačne, poludnevne, dnevne, dvodnevne, trodnevne i četvorodnevne karte. OVDJE možete pogledati cjenovnik pojedinačnih ski karata za sezonu 2018/19.

BJELAŠNICA

Сродна слика

Planina Bjelašnica smještena je na 25-om kilometru jugo-zapadno od Sarajeva, često je nazivaju “čeličnom lejdi” među planinama i jedna je od planina na kojoj su se za vrijeme trajanja ZOI 1984. godine takmičile brojne skijaške legende, što više nego dovoljno govori o njoj.

Ski centar Babin Do na Bjelašnici raspolaže sa oko 10 kilometara  skijaških staza koje su prilagođene svim alpskim disciplina, staze su podijeljene u tri kategorije te je kao takva izuzetno povoljna za učenje prvih skijaških koraka, ali i za one nešto iskusnije u tom sportu. Za prevoz do početne tačke spusta na raspolaganju su vam šestosjedi, četvorosjedi i ski liftovi koji u toku jednog sata mogu da prevezu nekoliko stotina skijaša, a s obzirom na to da su staze odlično osvijetljene, imate mogućnost i noćnog  skijanja.

Cijena dnevne karte za odrasle iznosi 35 KM, dok je za djecu 25 KM.

CJENOVNIK za sezonu 2018/19. 

SKI CENTAR RAVNA PLANINA

Ravna planina nalazi se u neposrednoj blizini Pala, tačnije na oko 3 kilometra od samog centra grada, dok je od Sarajeva udaljen 20-ak kilometara. Ljubiteljima adrenalina nudi pregršt sadržaja koji iz godine u godinu privlače veliki broj posjetilaca. Ski centar Ravna planina posebnu pažnju je privukao uvođenjem prve ski gondole u BiH kapaciteta 2200 skijaša na sat, a što se tiče same ponude i kvaliteta staza ima sve predispozicije da preraste u pravi sportsko-rekreativni centar. Važno je napomenuti da je parking u ovom ski centru besplatan za sva vozila tokom cijele sezone.

Ravna planina raspolaže sa oko 12 km ski staza podijeljenih u nekoliko kategorija, skijalište je povezano sa stazom za nordijsko skijanje i stazom za motorne sanke dužine 12 kilometara uz mogućnost rekreativnog alpskog skijanja. Pored ski gondole, za prevoz do početne tačke spusta skijašima je na raspolaganju ski lift kapaciteta 800 skijaša u toku jednog sata, dok je za najmlađe posjetioce u ponudi besplatan ski vrtić i bebi lift.

Ove godine organizatori su se potrudili da upotpune sadržaj uvođenjem staze za sankanje koja se nalazi na vrhu skijališta u neposrednoj blizini jezera, kao i  novi servis i produženje ski staze. 

Ukoliko nemate svoju opremu za skijanje, cijena najma kompletne opreme iznosi 20 KM, dok su cijene dnevne karte za odrasle 25 KM, poludnevne 20 KM, noćno skijanje 17 KM, dok je cijena jedne vožnje 5 konvertibilnih maraka. 

U sklopu ski centra nalazi se restoran Gondola, gdje se možete odmoriti i okrepiti nekim toplim napitkom, ali i povratiti snagu nekim od specijaliteta domaće kuhinje, pored Gondole, svakako vam preporučujemo i “Kolibu” koja se nalazi na samom vrhu skijališta odakle se pruža fenomenalan pogled na paljansku dolinu.

VLAŠIĆ

Сродна слика

Planina Vlašić je smještena u samom srcu Bosne Hercegovina, poznata je još kao kraj izuzetnih prirodnih ljepota i dobrih domaćina, pa kao takva privlači brojne posjetioce tokom cijele godine. Što se tiče zimskog turizma Vlašić zauzima značajno mjesto u turističkoj ponudi BiH, jer iz godine u godinu vrijedno rade na unapređenju ponude kako bi ona bila što raznovrsnija i kako bi boravak posjetilaca bio što ugodniji.

Ski centar raspolaže stazama ukupne dužine oko 10 kilometara (2 lake i 2 poluteške), pet ski liftova koji u toku jednog sata mogu da prevezu oko 2000 skijaša, a tu su i staze za hodanje na skijama i četiri skakaonice. Zvanično otvaranje skijaške sezone 2018/19. najavljeno je za 21. decembar uz manifestaciju “Šankanje” i trajaće do 23. decembra kada će za sve posjetioce biti obezbijeđena besplatna porcija pasulja i kuvano vino, dok je za najmlađe posjetioce obezbjeđena zabava uz Djeda Mraza i besplatna dodjela paketića.

Što se tiče cijena ski karata, u odnosu na prošlu sezonu, došlo je do manje promjene, pa tako cijena dnevne ski karte za sezonu 2018/19. iznosi 28 KM, poludnevne 19 KM, dok je za noćno skijanje potrebno izdvojiti 17 KM. Jedna vožnja ski liftom Babanovac iznosi 5 konvertibilnih maraka.

CJENOVNIK 2018/19.

U drugom dijelu članka o skijalištima Bosne i Hercegovine pisaćemo o Kupresu, Blidinju, Raduši i Kozari.

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *