Gastronomsko uživanje za najhrabrije: 9 najčudnijih specijaliteta širom svijeta

Da li biste probali jednu od najotrovnijih riba na svijetu, ovčji sir s larvom insekata ili zmijsko vino? Svaki narod ima svoje specijalitete, a mi vam predstavljamo neke od najneobičnijih jela na svijetu.

1. Sanakji, živi oktopod (Koreja)

Oktopod se siječe na komade dok je još uvijek živ, poliva se susamovim uljem i odmah servira. Možete vidjeti kako se njihovi pipci još uvijek uvijaju dok stoje na vašem tanjiru. Jesti žive oktopode je izazov, ne samo mentalno budući da ćete vjerovatno pokušavati da zanemarite činjenicu da jedete nešto što je još uvijek živo, već i fizički jer se zapravo morate malo i boriti sa vašom hranom kako biste osjetili njen ukus. 

2. Kisela haringa (Švedska)

Jedno od najčudnijih jela na svijetu jeste ova baltička haringa. Ona se može naći na policama supermarketa širom Švedske. Haringa je sirova i nalazi se u konzervi u koju se stavlja so koja sprečava truljenje ribe. Proces fermentacije traje oko šest mjeseci i daje ribi slano-kiselkasti karakteristični ukus

3. Kopi Luvak (Indonezija)

Najrjeđa i najskuplja kafa na svijetu pravi se od izmeta životinje koja podsjeća na mačku, azijske cibetke palmašice. U pitanju je divlja životinja sa izrazito buljavim očima, izduženom njuškom i izuzetno oštrim kandžama i zubima. Ove zverke noću se penju po arabusta drveću, odakle beru i jedu samo najbolja zrna slatko crvene kafe i nakon što odgrizu voćnu spoljašnjost, progutaju unutrašnje tvrdo zrno, koje izbacuju putem izmeta. 

4. Fugu (Japan)

Da li ste čuli za fugu? Morali biste da budete pažljivi sa ovom ribom jer je ona jedna od najotrovnijih na svijetu i ako se ne pripremi pravilno, može vas ubiti. Ovaj delikates je veoma popularan u Japanu i mogu ga pripremati samo veoma vešti kuvari. Otrovni organi i koža se pažljivo uklanjaju i ono što ostaje je ukusno meso. Zbog toga je u Japanu pripremaju samo specijalni eksperti obučeni za pripremu te vrste ribe, a restorani moraju da posjeduju specijalne dozvole za njhovo serviranje. Petanaestoro ljudi je umrlo zbog posljedica neprofesionalnog pripremanja ovog čudnog specijalita. Jede se zimi, kada se fugu i lovi.

5. Casu Marzu (Sardinija)

U pitanju je ovčji sir, koji u sebi sadrži žive larve insekata i veoma je popularan proizvod na Sardiniji. Najčešće se jede sa sve larvama.

6. Vino od zmije (Vijetnam)

Zmijsko vino je alkoholno piće koje se dobija tako da što se u bocu pirinčanog vina ubaci cijela zmija. Vjeruje se da otrov smrtonosnih zmija poput kobri i zvečarki može da bude razložen dugotrajnim stajanjem u alkoholu i da ono što ostane u flaši ljudima daje snagu i vitalnost, a prema tradicionalnoj kineskoj medicini, može i oživjeti čoveka. 

7. Balut (Filipini)

Poput iznenađenja koja vas očekuju u Kinder jajetu, nakon otvaranja Balut jaja sa Filipina sigurno ćete biti prilično iznenađeni. Balut je jaje patke ili pileta sa gotovo razvijenim embrionom. Tečnost koja okružuje embrion se prvo srče, a onda se jaje ljušti i jede sadržaj koji podrazumeva kosti, kljun i perje embriona. Ovo je toliko česta hrana u ovim zemljama da se prodaje i na uličnim štandovima. 

8. Pečena tarantula (Kambodža)

Kako bi se ovakav delikates našao na vašem tanjiru, kuvar bi prethodno trebalo da ubije tarantulu. To se radi probadanjem štapom ili njenim davljenjem u vreloj vodi. Tarantula zatim stoji u marinadi napravljenoj od šećera, soli, pileće supe i lokalnih začina, a potom se prži u dubokom ulju. Može se kupiti na ulici i jede se poput grickalice. 

9. Hagis (Škotska)

Jetra, pluća i srce ovce su u Škotskoj pravi delikates. On se može naći u restoranimau i dio je stalnog menija većine pabova. Tipično se služi uz crni luk, sa začinima, ječmenom kašom i supom, a kako bi dobilo poseban šmek, dodaje se i kuvani ovčji želudac.

Izvor: nationalgeographic.rs

Comments

  1. Charlie!

    Zanimljivo, ali ipak mi primamljivije djeluju pole od krompira! 🙂 🙂 🙂 Sa kajmakom i komadićem prepržene slanine.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *