Gastro priče: Liker od banane iz Trebinja postao regionalni hit

Dragiša i Mirjana Jovanović iz Trebinja prvi su na ovim prostorima počeli da prave liker od banane, po kome su za vrlo kratko vrijeme, uz još desetak vrsta domaćih likera i rakije, postali prepoznatljivi, dok je potražnja za patentiranim proizvodom sve veća.

Iako žive u Trebinju, ovaj bračni par ideje za dobru kapljicu pronalazi dvadesetak kilometara od grada, u selu Nudo, gdje grade kuću, u kojoj uz pucketanje vatre, probaju sastojke i uspjevaju da nađu pravi ukus i zadovolje svoje mušterije.

Dragiša kaže da je “pogodak” postigao sa likerom od banane, koji mu je donio solidnu zaradu, napominjući da svako ko proba – dolazi po novu flašu.

“S obzirom da se već trideset godina bavim pčelarstvom, često sam išao na sajmove i izlagao. Ja bih se vraćao sa zahvalnicom, dok bi moji sugrađani, koji su predstavljali pića, brojali usput novac“, kaže Dragiša.

Tada je došao na ideju da i on nešto osmisli i dođe do zarade, što mu je omogućio liker od banane.

Osnova za ovo piće su med i domaća rakija od 50 stepeni – to se zatim “sjedinjuje”, a nakon toga se stavlja u posudu u kojoj su banane i par mjeseci miješa, dok se sav miris iz banane ne izvuče.

Liker od banane iz Trebinja postao regionalni hitIzvor: SRNA

“Liker je napravljen kao malo jači, od 50 stepeni, jer nisam želio da naše dame ostanu uskraćene za dobru kapljicu, a one su mi i najbolje mušterije“, u šali kaže Dragiša.

Uz još nekoliko sastojaka, koji ostaju tajna nastaje odličan liker od banana koji dostiže cijenu do 30 KM.

Ovaj “slatki proizvod”, osim Hercegovaca, najviše kupuju Crnogorci, ali i turisti koji dolaze u Trebinje.

U planu i rakija od banane

Dragiša planira i proizvodnju rakije od banane, ali mu problem predstavlja to što ovo južno voće ne može da nađe u odgovarajućim količinama. Sem toga, banane treba da su dobre i zrele za ovakvo piće.

“Banane, u potrebnim količinama, a to je oko 300 kilograma, ne mogu da nađem ni u jednoj hladnjači. Tražio sam u Podgorici i Nikšiću, čak sam se obraćao i ljudima koji drže diskonte, ali za sada je nema”, ističe Jovanović.

Izvor: Srna

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *