Ed Staford – pustolov i prvi čovjek koji je prehodao Amazon

Ed je obišao izolovane lokacije Gvatemale, Namibije, Norveške, Filipina, Patagonije i Mongolije gdje može da izgubi život u roku od nekoliko sati. Potpuno je prepušten sam sebi, a sve što ima je kamera kojom se snima i par kratkih pantalona…

 Ed Staford je veliki pustolov i prvi čovjek koji je prehodao Amazon od izvora do ušća. Ovog ljeta na Discovery Channelu vratio se na ekrane s drugom sezonom serijala “Sam na svijetu – s Edom Stafordom”.

U svakoj od šest epizoda Ed na deset dana odlazi na izolovanu lokaciju Gvatemale, Namibije, Norveške, Filipina, Patagonije i Mongolije gdje može da izgubi život u roku od nekoliko sati. Potpuno je prepušten sam sebi, a sve što ima je kamera kojom se snima i par kratkih pantalona.

Upravo nam je neuništivi Ed dao savjete za preživljavanje u divljini. Evo na šta bi trebalo da pripazite:

Kada se izgubimo u divljini, što je to što bi prvo trebalo uraditi?0

Stati. Onog trenutka kada shvatite da ste se izgubili sjednite i duboko udahnite. Posljednja stvar koju želite da napravite je da nagađate gdje se nalazite i onda krenete u nepoznatom smjeru, na taj ćete se način samo još bolje izgubiti. Kada se smirite, prvo što bi trebalo da učinite je da istražite nekoliko različitih smjerova u potrazi za bilo kojom poznatom tačkom koja bi vam mogla pomoći. Takođe zapišite svaki korak s obzirom na to da vaš mozak zbog navale adrenalina neće zadržati previše informacija. Polako, ali sigurno, možete da slažete kockice o svemu što znate i na taj način vratite kontrolu nad situacijom.

Velike su šanse da ćete nakon nekoliko pokušaja u različitim smjerovima pronaći pravi put ili nešto što će vam pomoći da se orijentišete. Ali, dobra stvar kod ove metode je čak i ako ne možete da pronađete pravi put i dođete do pomoći – ovaj je način pristupanja situaciji odličan za početak vašeg preživljavanja. Možete da zapišete izvore vode, izvore hrane i materijale potrebne za sklonište. Sve ove informacije mogu da budu od presudne važnosti ako se u navedenoj situaciji nađete na neki duži period.

Koji biste savjet svakako dali osobi koja pokušava da preživi u divljini?

Ponašajte se kao da igrate igru. Ne kažem da preduzimate nepotrebne rizike – samo kažem da je strah najgori neprijatelj – strah uzrokuje paniku i počinjete da sumnjate u sebe. Postavite se kao da igrate uzbudljivu igru u koju ćete uložiti maksimalan napor. Na taj način proces preživljavanja postaje zabavan, a nemoguće prepreke se pretvaraju u zabavan izazov. Ta namjerna alternativna perspektiva je od vitalnog značaja.

Na koji način palite vatru?

Uz pretpostavku da ne nosite uvijek upaljač moraćete da se prilagodite vegetaciji i okolini u kojoj se trenutno nalazite. Uopšteno, morate da tražite super suvo drvo koje nije previše propalo, te još ima dovoljno snage u sebi. Dobar test je da noktom pokušate da ostavite trag u drvetu. Ako ne možete prstom da ostavite trag u tom slučaju je drvo pretvrdo. Ako se pak drvo raspada, to znači da je previše mekano. Ako možete da ostavite lijep trag noktom to znači da ćete vrlo vjerovatno moći da postignete trenje potrebno da zapalite vatru.

Za stvaranje vatre trenjem treba praksa, stoga ako nikada niste pokušali da palite vatru na ovaj način realno nećete biti u mogućnosti da je zapalite. Moj savjet je da tehniku usavršavate kod kuće kako bi jednog dana, ako se nađete u situaciju u kojoj bi trebalo da preživite, mogli da zapalite vatru pomoću trenja.

Možete li navesti najsmrtonosnije divlje biljke koje bi trebalo da izbjegavamo?

Mene lično je najviše strah oečurki, najviše iz razloga što upravo one smrtonosne često izgledaju privlačno baš kao i one jestive. Ako ste u nedoumici, radije ne jedite pečurke. Bez hrane možete preživjeti daleko duže nego što mislite.

Kako provjeravate da li je voda pitka?

Svaki izvor koji izvire direktno iz tla je vrlo vjerovatno čist, s obzirom na to da nije imao priliku da pokupi nečistoće, te je prošao proces filtracije kroz stijene i zemlju. U nedostatku izvora iz tla, pobrinite se da voda brzo teče i da je čista. Ali, kod konzumacija nepročišćene vode iz rijeke uvijek postoji određena doza rizika – nikad ne znate da li je uzvodno uginula kakva životinja, te na taj način kontaminirala izvor.

Punkufer.hr

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *