Durmitor – prirodno izobilje

Nacionalni park Durmitor je bio jedan od prvih zaštićenih područja u Crnoj Gori: već 1907. godine, u vrijeme kralja Nikole, proglašen je kraljevskim rezervatom. Ovdje su voda i led prodrli u krečnjak, koji je tipičan za ovo područje i tako stvorili jedan krajolik jedinstveno rijetke ljepote – još jedan razlog zašto ovo ne smijete propustiti.

Nacionalni park obuhvata planinski masiv Durmitora i uski kanjon dubok oko 1.300 metara (drugi u svijetu poslije Velikog kanjona) – planine se prostiru istočno duž rijeke Tare, poznate kao “suza Evrope”, koja se smatra jednom od najljepših na evropkom kontinentu.

Foto: summitpost.org
Foto: summitpost.org

Sagrađen na visini od oko sto sedamdeset metara iznad rijeke, most na Đurđevića Tari sa svojih elegantnih pet lukova, bio je u vrijeme nastanka – prije Drugog svjetskog rata najveći drumski betonski most sa lukovima u Evropi.

I ZIMI I LJETI

Durmitoru možete pristupiti kroz ‘‘glavnu kapiju’’ okruženu Žabljakom, jedinim gradom koji se nalazi u okviru Nacionalnog parka. Park krasi osamnaest ledničkih jezera, poznatih kao ‘‘gorske oči’’, od kojih je najveće Crno jezero, udaljeno svega 3 km od centra Žabljaka, što je jedna lagana osvježavajuća šetnja u ljetnjim mjesecima. Zimi, ovo jezero postaje pravi prirodni spektakl – potpuno je zaledjeno i prekriveno snijegom. Od decembra do marta, Durmitor se pretvara u jedno od glavnih skijališta Crne Gore, sa ski stazama prilagođenim svim ljubiteljima zimskih sportova, dok je ljeti veoma popularan za planinarenje i druge aktivnosti na otvorenom.

Foto: summitpost.org
Foto: summitpost.org

One koji u planinama traže spas od ljetnje žege, obradovaće podatak da planinski vrh Savin kuk ostaje djelimično pokriven snijegom, čak i do kraja proljeća. Glavni ski centar Nacionalnog parka nalazi se na njegovim padinama, a ski staza duga 3,5km počinje na 2,000 mnv, što posebno odgovara iskusnim skijašima

RAFTING

Neizbježna aktivnost tokom posjete Durmitoru nesumnjivo je rafting rijekom Tarom: brzaci su njena glavna odlika i iako djeluju zastrašujuće, pogodni su i manje iskusnim posjetiocima ukoliko se nalaze u rukama dobrog instruktora. Nemojte da vas strah obeshrabri i liši ovog neponovljivog iskustva! Najbolje vrijeme za ovu aktivnost je odmah nakon zime, kada se zahvaljujući topljenju leda i snijega povećava nivo vode u rijeci. Ukoliko se baš ne usudite, onda odaberite splavarenje, koje je manje ekstremno. Uživajte i dišite duboko!

Izvor: go.montenegro.travel

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *