Dubrovnik outdoor festival – sportske aktivnosti pod okriljem prirode

Bogat sedmodnevni program Dubrovnik outdoor festivala koji je održan krajem maja, donio je pregršt zanimljivih aktivnosti na otvorenom, od kajakinga, preko planinarenja, biciklizma pa sve do zabavnih pustolovnih trka kako za starije tako i za one najmlađe učesnike. Festival je održan na području Konavala i Dubrovnika, i kao i prethodne godine uspio je da privuče na desetine pustolova koji su kroz rekreaciju u prirodi, radionice i edukacije razmjenjivali iskustva i otkrivali skrivena mjesta dubrovačke regije.

Foto: Dubrovnik outdoor festival

Veći dio programa održan je u avanturističkom parku Cadmos Village, jedinstvenom prirodnom ambijentu gdje imate utisak kao da ste u bajci, i gdje možete uživati svim čulima i pritom se odlično zabaviti. Upravo u ovom prekrasnom kompleksu gdje priroda oduzima dah i tjera vas da  istražujete i uživate u svim njenim blagodetima izgrađena je prva hrvatska kuća na drvetu što svemu daje posebnu čar, te ovaj kompleks čini savršenim mjestom za održavanje događaja u slavu prirode.

FOTO: Cadmos Village

Organizatori festivala Goran Jerković i Zoran Ateljević potrudili su se da osmisle program sa mnoštvom aktivnosti i edukativnih sadržaja, kako bi se za svakoga našlo po nešto, pa su tako prva dva dana festivala bila rezervisana za obuku vodiča u pustolovnom turizmu koja je održana upravo u avanturističkom parku Cadmos Village, gdje su predavači bili iskusni predstavnici Hrvatske gorske službe spasavanja. Učesnici su imali priliku da se upoznaju sa radom Zajednice pustolovnog turizma u Hrvatskoj, te da nauče nešto više o opasnostima koje vrebaju u prirodi i kako na pravilan način postupiti ukoliko dođe do nezgode. Uporedo sa obukom za vodiče u pustolovnom turizmu, u Dubrovniku je održana  četvorodnevna obuka za vodiče kajaka na moru u organizaciji Hrvatske gospodarske komore i Međunarodnog udruženja vodiča za kajak na moru – ISKGA. Na ovoj međunarodnoj radionici, učešće je uzelo šest pružalaca usluga u avanturističkom turizmu, koji su po završetku obuke dobili međunarodnu licencu za edukatore za kajak na moru.

FOTO: Dubrovnik outdoor festival

Četvrti dan festivala je upotpunio stručni seminar o pustolovnom turizmu, gdje je organizacioni tim festivala okupio dvadeset predavača specijalizovanih za ovaj vid turizma koji su između ostalog govorili o inovacijama u pustolovnom turizmu, međunarodnim standardima za pustolovne vodiče, adrenalinskim sportovima, animaciji djece za aktivnosti u prirodi i brojnim drugim temama.

FOTO: pustolovi.com

 

FOTO: pustolovi.com

Za kraj festivala organizovane su  radionice o tehnikama trčanja koje je vodila bivša hrvatska nacionalna prvakinja u trčanju Ana Perović Alamat. Nakon radionice i trke za djecu i odrasle uslijedila je prava zabava na seoskoj olimpijadi koju su svi sa nestrpljenjem isčekivali. Na seoskoj olimpijadi za djecu i odrasle bile su upriličene različite aktivnosti, naime četvoročlane ekipe su se takmičile u orjentaciji u prirodi, hodanju na štulama, paljenju vatre improvizovanim sredstvima, potezanju užeta, skakanju u vrećama, hodanju po konopcu, te penjanju uz vještačke stijene, što je, mora se priznati, najmlađim posjetiocima bila jedna od najzanimljivijh aktivnosti.

FOTO: Dubrovnik outdoor festival
FOTO: Dubrovnik outdoor festival

Nakon seoske olimpijade upriličena je zabava kojom je zvanično završen događaj koji je po drugi put ispunio svoj cilj, a to je umrežavanje udruženja, klubova i uopšte svih pustolova okupljenih oko iste ideje – razmjene iskustava i promocije zdravog života kroz pustolovine u prirodi.

Pored Omiša i Zadra, možemo slobodno reći da je  Dubrovnik  svakako jedna od najpogodnijih destinacija za avanturističke aktivnosti, a upravo ovim festivalom na najbolji mogući način promoviše se prirodni potencijal ove regije, zdrav život i podiže svijest o važnosti ovog vida turizma u Hrvatskoj.

« 1 of 5 »

Na koncu svega, možemo zaključiti da je izvrsnim programom, organizacijom i posjećenošću još jednom potvrđeno da Dubrovnik outdoor festival ima sve predispozicije da postane jedna od tradicionalnih manifestacija u Hrvatskoj i svojevrstan brend dubrovačko-neretvanske regije što im od sveg srca želimo.

Autor: pustolovi.com  

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *