Drevna mjesta koja treba posjetiti tokom života

1. Akropolj, Atina, Grčka

Partenon je samo jedan od nekoliko čuvenih hramova koje još uvek možete posetiti na Akropolju, mestu koje i danas odiše specifičnom magijom, uprkos toploti, gužvama i gomilom vodiča koji vode svoje grupe. Deo uzbuđenja ovo mesto duguje kontinuiranoj istoriji. Postojeći objekti nas vraćaju u dane slave 5. veka pre nove ere, a novoobnovljeni Partenon je sačuvao tragove hrišćanske crkve izgrađene u prethodnom paganskom hramu. Posetiocima oštrog oka neće promaći ni rupe duž fasade gde su nekada stajala bronzana slova natpisa postavljenog u čast imperatora Nerona.

2. Afrodizijas, Turska

02-aphrodisiasNekoliko sati vožnje od turske obale (Kušadasi i Bodrum su najbliža velika letovališta) deli vas od ovog rimskog grada koji predstavlja jedno od najznačajnijih arheoloških otkrića tokom poslednjih 50 godina. Ovde su pronađeni pozorište, odaje i hramovi, zajedno sa pojedinim izuzetnim skulpturama. Glavna atrakcija je svetilište posvećeno obožavanju rimskih imperatora, sa 80 ogromnih izvajanih panela koji su opstali do današnjih dana. Oni uključuju i prvu poznatu sliku tadašnje provincije Britanija i izvanredan prikaz carice Agripine kako kruniše svog mladog sina Nerona.

3. Delfi, Grčka

03-delphiOvo je mesto gde je najpoznatija proročica antičkog sveta prenosila svoje, ponekad zbunjujuće, savete Rimljanima kao i Grcima. Još uvek se može videti hram gde je ona boravila, stadion gde su se održavale trke tokom redovnih festivala i elegantni trezori gde su različiti gradovi držali bogate poklone namenjene Apolonu. Ovo je zadivljujuće lep ambijent, visoko u planinskoj dolini. Posetioci sa viškom energije mogu da odpešače dalje od glavnog lokaliteta do sablasne pećine Korikejon, posvećene nimfama, gde je otkriveno na hiljade sitnih bronzanih i keramičkih predmeta.

4. Masada, Izrael

04-masadaUpravo na ovom pustinjskom brdu je jevrejska pobuna protiv Rimljana zaustavljena, kada su poslednji pobunjenici, baš na ovom mestu, izvršili masovno samoubistvo. Suva klima koja je ovde prisutna pomogla je da se brojni objekti sačuvaju, poput kružnog zida, vojničkih logora i ogromne rampe izgrađene uz brdo. Na samom brdu najupečatljiviji objekat koji je preživeo zub vremena je rana palata kralja Iroda – luksuzna rezidencija (sa kupatilom) usred pustinje, na vrhu, kao dokaz autokratske svemoći.

5. Oplontis, Napulj, Italija

05-oplontisPompeja je sigurno značajno mesto koje treba posetiti, ali za mirniji put u rimski svet posetiocima je na raspolaganju velika vila kod Oplontisa, mesta nadomak Pompeje, koje je takođe zatrpala erupcija Vezuva 79. godine nove ere. Do danas nije poznato da li je ovo bila porodična vila Neronove žene, kako se često tvrdi, ili ne. Ali je vila svakako impozantna, sa olimpijskim bazenom i vešto osmišljenim baštama. A ponekad, ako imate sreće, u svemu ovome možete uživati potpuno sami.

6. Ostija, Italija

Rimska luka u Ostiji je dugo bila zatrpana peskom tokom ranog srednjeg veka. Do ovog mesta vas deli kratka vožnja vozom od centra grada, ali izgledaće kao da ste prešli dug put od gradske buke i vreve. Ostija podseća na Pompeju, iako nije baš tako dobro očuvana. Glavna atrakcija su toaleti sa više mesta (mada u velikoj meri restaurirani) kao i kancelarije komercijalnih prevoznika koji su poslovali iz Ostije. Svaka kancelarija ima mozaik na podu, sa logom svoje kompanije, od slonova do žitarica.

7. Pestum, Italija

02-pestumGradić Pestum, 100km južno od Napulja, je sjajna mešavina Grčke i Rima. Ovo je prvobitno bilo jedno od brojnih grčkih naselja u južnoj Italiji, a glavne atrakcije su tri velika hrama koja datiraju iz 6. veka pre nove ere. Međutim, podjednako impresivne su i oslikane grobnice iz nešto kasnijeg perioda, uključujući i čuvenu sliku mladog ronioca koji ulazi u bazen – podsetnik tradicije starog slikarstva koje je uglavnom izgubljeno. Na kraju, tu je i dobro očuvani mali rimski grad iz 6. veka nove ere.

8. Panteon, Rim

03-panteon„Hram svih bogova“, koji je podigao car Hadrijan u 2. veku nove ere, sačuvan je kada je pretvoren u Bogorodičinu crkvu pet vekova kasnije. Ovo je jedini značajan rimski objekat u koji možete zaista ući onako kako je to bilo moguće i pre dve hiljade godina. Panteon i dalje predstavlja izvanredan prikaz rimske moći i stručnosti. Betonski raspon kupole bio je najširi na svetu do 1958. godine. Obojeni mermer u stubovima i podu bio je deo „profita“ carstva, koji je donet sa mesta udaljenih hiljadama kilometara.

9. Segovija, Španija

04-segoviaUputite se u Segoviju kako biste se divili rimskoj arhitekturi i spektakularnim objektima rimskog inženjeringa. Ogroman akvadukt, sagrađen krajem 1. veka nove ere, na nizu dvospratnih lukova visokih gotovo trideset metara i dalje se nalazi u srcu modernog grada, dominirajući centralnim trgom. Ovo je najznačajniji objekat iz perioda rimskog carstva, ali Segovija je deo Svetske kulturne baštine ne samo zbog pomenutog akvadukta, već i zbog svoje srednjevekovne arhitekture, od palata i katedrala do manastira i taverni.

10. Timgad, Alžir

05-timgadSeverna Afrika je dom brojnih impresivnih ostataka rimske imperije, koji postaju sve nepristupačniji zbog političkih razloga. Alžir je, za sada, jedna od destinacija koja se može posetiti, a rimski grad Timgad, na obodu Sahare, je jedno od najboljih mesta za posetu. Osnovan oko 100. godine nove ere, kao nov grad za rimske vojne veterane, sačuvao je dosta gradskih objekata: forum, pozorište, hramove i tržnicu. Ovde se može naći i jedna od retkih preživelih javnih biblioteka iz rimskog doba.

travelmagazine.rs

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *