Doživite nezaboravnu avanturu, zip line let iznad kanjona Tare (FOTO)

Svima je već poznato da kanjon Tare zbog svoje očaravajuće ljepote i netaknute prirode, predstavlja pravu oazu za istinske zaljubljenike u prirodu, pa je kao takav savršeno mjesto za različite rekreativno-adrenalističke avanture.

Za sve avanturiste, željne aktivnog odmora najdublji kanjon Evrope nudi niz mogućnosti, a jedna od njih je  i  zip line avantura koja poslednjih godina privlači sve veći broj ljubitelja adrenalinskih sportova iz cijelog svijeta.

Foto: redrockzipline.com
Foto: redrockzipline.com

Šta je zip-line?

Nekada davno, stanovnici planinskih oblasti bili su prinuđeni da pomoću sajle zakačene na dva kraja, klizeći slobodnim padom prelaze preko rijeka i nepristupačnih mjesta na kojima nije bilo moguće izgraditi most. Kako danas za tim nema potrebe, poslednjih nekoliko godina zip line je dobio sportsko-rekreativni vid, pa je kao takav stekao izuzetnu popularnost među adrenalinskim zavisnicima.

Zip-lajn na Đurđevića Tari predstavlja jedinstven adrenalinski užitak koji privlači veliki broj domaćih i stranih turista. Klizanje na sajli postavljenoj iznad kanjona, koja vam omogućava da “preletite” sa jedne strane na drugu, predstavlja pravi izazov za sve avanturiste koji žele da iskuse nešto poptpuno drugačije i pritom uživaju u prelijepom panoramskom pogledu na Taru.

Dužina sajle iznosi 350 metara, a brzina “klizanja” u određenom trenutku dostiže čak 50 km/h, pa ćete tako sa jednog kraja na drugi “preletjeti” za svega 50 sekundi.

Postoji nekoliko klubova koji organizuju nezaboravnu “zip-lajn” vožnju, a naša preporuka je svakako Red Rock Zipline klub koji djeluje od 2013. godine. Osnovali su ga iskusni članovi Gorske službe spasavanja, ali prije svega odlični poznavaoci Durmitora i Tare i istinski zaljubljenici u prirodu i ekstremne sportove.

Kako kažu iz ovog zip line kluba, ideja je nastala još 2012. godine, kada su montirali zip-line preko Crnog jezera. Iste godine odabrali su lokaciju, most na Đurđevića Tari, napisali idejni projekat koji je kasnije prerastao u glavni i dobili sve potrebne dozvole kako bi mogli početi sa radom.

Foto: redrockzipline.com
Foto: redrockzipline.com

Od prvog dana bilježe odličnu posjećenost,  koja je iz godine u godinu sve veća, a od 2014. godine zip-line je proširen, tako da sada postoje  dvije sajle za paralelne vožnje.

Koliko je zip-line bezbjedan?

U ovom klubu posebno su ponosni na sigurnost cijelog sistema što je postavljeno kao prioritet, a postignuto je detaljno razrađenim statičkim proračunon, kao i izborom najkvalitetnijih komponenti koje ga sačinjavaju. Svaki element posjeduje odgovarajuće ateste. U skladu sa tim koristi se oprema renomiranih proizvođača Petzl, Singing Rock, Mammut, Beal…

Foto: redrockzipline.com
Foto: redrockzipline.com

Iako na prvi pogled zip-line avantura ne izgleda baš tako naivno s obzirom na to da visina polazne tačke iznosi 170 m, uz adekvatnu opremu koju obezbjeđuje klub i pažljivo slušanje smjernica koje daju zip-line instruktori, ovaj vid avanture je takoreći bezopasan i starosne granice skoro da ne postoje. Najmlađi letač kojeg su imali u ovom klubu imao je nepune 2 godine, dok je najstariji rekorder osamdesetpetogodišnji gospodin.

Foto: redrockzipline.com
Foto: redrockzipline.com

Sezona u prosjeku traje oko pet mjeseci, tačnije od 1. maja do 1. oktobra, a cijena vožnje iznosi 10e, dok je za grupne posjete obezbijeđen popust.

Ukoliko želite pobjeći od užurbane svakodnevice, uživati u čarima prirode, i doživjeti nezaboravno iskustvo, onda je kanjon Tare pravo mjesto za vas.

Foto: redrockzipline.com
Foto: redrockzipline.com

U nastavku pogledajte video, kako izgleda let iznad najdubljeg kanjona u Evropi.

Autor: pustolovi.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *