Dočekajte Novu godinu u čarobnoj Toskani

Umjetnost, istorija, kultura, gastronomija, vino, moda, slikoviti krajolici očaravajuće Toskane i u njenom srcu Firenca, grad Mikalenđela, Leonardo da Vinčija, Donatela, Makijavelija, Bokača, Dantea, Galileo Galilea, Katerine de Mediči, Gučija i Kavalija, kolijevka “preporoda” poslije srednjovijekovnog mraka. Koncerti i zabave u novogodišnjoj noći će se održavati na nekoliko gradskih lokacija i sve to uz vatromet u ponoć. 

1.DAN (četvrtak 29.12.) SARAJEVO – ZENICA – BANJA LUKA
Sastanak grupe ispred Zemaljskog muzeja u Sarajevu i polazak u 19.00 sati (Zenica, 20.15h, Doboj 21.45h, Banja Luka 23.45h). Noćna vožnja autobusom preko Hrvatske i Slovenije sa kraćim zadržavanjima radi odmora.

2.DAN (petak 30.12.) BOLONJA – MONTEKATINI TERME
Po dolasku, obilazak centra Bolonje, grada nauke i umjetnosti, poznatog po najstarijem univerzitetu u Evropi, osnovanom 1088. godine i po svojim karakterističnim, zasvođenim trgovačkim ulicama: Trg Mađore, trg i fontana Netuno, bazilika San Petronio, jedna od najvećih u Italiji, tornjevi Azineli i Garizenda iz 12. vijeka… Slobodno vrijeme. Nastavak putovanja za Montekatini terme oko 13.00h i dolazak u Montecatini Terme u popodnevnim satima. Smještaj u hotel (po hotelskim pravilima poslije 15.00h). Slobodan dan za individualne aktivnosti. NOĆENJE.

3.DAN (subota 31.12.) MONTEKATINI TERME – FIRENCA- MONTEKATINI TERME
DORUČAK. Nakon doručka, sastanak grupe i polazak za Firencu. Po dolasku razgledanje grada: Sv. Krst – franjevačka crkva gdje su sahranjeni Mikelanđelo, Galileo i Makijaveli, katedrala Santa Maria del Fiore iz XV vijeka – krstionica, jedan od najstarijih spomenika u Firenci iz 1128. godine –Via dei Calzaiuoli – crkva Sv. Lorenza, nekadašnja katedrala a danas posljednje počivalište poznate porodice Mediči – Piazza della Signoria, glavni gradski trg Palazzo Vechio, palata u kojoj se nalazi kopija Mikelanđelovog Davida – Loggia dei Lanzi, poznate arkade na Piazzi del Signoria se graniče sa galerijom Uffizi, Ponte Vechio, srednjovijekovni most preko rijeke Arno duž koje se nalazi mnoštvo draguljarnica, zlatara i prodavnica suvenira (u zavisnosti od objektivnih okolnosti postoji mogućnost da se razgledanje grada realizuje u popodnevnim satima). Slobodno vrijeme za individualne aktivnosti i u večernjim satima doček na firentinskim trgovima i ulicama (individualno). Sretna Nova godina! Iza ponoći sastanak grupe sa vodičem i organizovan povratak u hotel. NOĆENJE.

4.DAN (nedjelja 01.01.) MONTEKATINI TERME – SAN ĐIMINJANO – SIENA – MONTEKATINI
DORUČAK. Cjelodnevni fakultativni izlet u Sienu i San Điminjano– Nakon doručka slobodno vrijeme za individualne aktivnosti ili mogućnost organizovanja fakultativnog odlaska do Siene, prelijepog grada koji je smješten u tipično toskanskom predijelu. Siena, idealan za ljubitelje vina i prirode, je grad sa očuvanim starim srednjovijekovnom jezgrom, sa ogromnim kulturnim naslijeđem, dok sam grad okružuju brojni vinogradi. Po dolasku obilazak grada: gradska kuća, katedrala u Sijeni, centralni trg (piazza Campo) gdje se održavaju kostimirane trke konja („palio”), Santa Maria de la Scala, prva bolnica u Evropi, crkva Sv.Domenika, u kojoj se nalaze glava i palac Sv.Katarine, zaštitnice Italije. Nakon obilaska slobodno vrijeme za šetnju i individualne aktivnosti. Nastavak putovanja za San Điminjano (“Grad tornjeva“), utvrđen srednjovijekovni grad, koji je poznat po dobro očuvanim tornjevima pod zaštitom UNESCO – a. Po dolasku obilazak grada: centralni gradski trg – Duomo, crkva Koleđata u kojoj je radio Girlandajo (Mikelanđelov učitelj), tornjevi. U večernjim satima povratak u hotel u Montekatiniju. NOĆENJE.

5.DAN (ponedjeljak 02.01.)MONTEKATINI TERME – PISA – BOLONJA – BIH
DORUČAK. Nakon doručka odjava iz hotela i slobodno vrijeme do polaska ili fakultativni izlet u Pizu – vožnja prema Pizi i obilazak grada: Piazza Dei Miracolina gdje se nalazi Krivi Toranj, katedrala Santa Maria della Spina, krstionica Sv. Jovana. Slobodno vrijeme za individualne aktivnosti. Nastavak vožnje ka Luki – jednom od najljepših gradova Toskane. Panoramski obilazak: Trgovi Napoleone, Anfiteatro i San Mikele, gradska katedrala Svetog Martina, rodna kuća Ðakoma Pucinija… Slobodno vrijeme. U poslijepodnevnim satima polazak za BiH. Dnevno – noćna vožnja preko Slovenije i Hrvatske uz kraća usputna zadržavanja radi odmora i carinskih formalnosti.

6. DAN (utorak 03.01.) BANJA LUKA – DOBOJ – ZENICA – SARAJEVO.

Očekivani dolazak u na mjesto polaska u ranim jutarnjim satima (u zavisnosti od uslova na putu i graničnim prelazima ). Kraj programa.

CIJENA PUTOVANJA PO OSOBI:

Za rezervacije do 31.10.2016. ili do popune mjesta – 289 KM
Za rezervacije nakon 31.10.2016. – 329 KM

Više informacija o ovom aranžmanu možete pronaći na agencijakosmopolit.com

agencijakosmopolit.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *