Dinan: Grad koji će vam ukrasti srce (FOTO)

Dinan, koji se nalazi u regionu Bretanja u Francuskoj, tačnije u Côtes-d’Armor, je jedan od najočuvanijih i najatraktivnijih srednjevekovnih gradova.

Opasan zidinama, kućama od drveta, šarmantom lukom i kaldrmisanim ulicama koje su načičkane umjetničkim galerijama, ukrašće vam srce.

 

Stari grad se nalazi oko 75 metara iznad nivoa rijeke Rance na kamenitom brdu i tako je još od kada je zauzeo svoj prvi oblik u 11. vijeku u vrijeme kada je odbrambeni položaj grada bio od vitalnog značaja za opstanak. Ovaj slikoviti gradić i dan danas izgleda identično kao nekad. Bedemi izgrađeni u 13. vijeku, uglavnom su ostali netaknuti i dalje okružuju stari grad.  

Posjetioci tako danas mogu šetati čitavom dužinom samih zidina, da posmatraju rijeku i dolinu ili da pak posjete dvorac sa kulama kao iz bajke.

Najatraktivniji dio grada je, bez rasprave, njegova luka. Uz sam kej luke nalaze se načičkane kuće od starog kamena, a mnoge od njih su zanimljivi restorani sa vrhunskom hranom ili prodavnice.

 

Zanimljivo je da u okviru svojih bedema Dinan izgleda toliko autentično da ćete na tren pomisliti da se nalazite u 1600. godini.  

Zatvorite oči i gotovo da ćete vidjeti prizor bogatih trgovaca kako koračaju ulicom, farmerske žene koje trčkaraju i nose korpe pune povrća i živih pilića, a osetićete i miris vruće pite sa mesom.

Prije mnogo vijekova, ove kuće su bile dom trgovcima i zanatlijama koji su posjedovali radnje u prizemlju svojih kuća. I danas, nazivi ulica svjedoče o prošlom dobu – Ulica vunovlačara, Ulica trgovaca ribom, Ulica pekara… Dinan nije bio samo strateški grad broj jedan, već i jedan od najprosperitetnijih gradova u to vrijeme.

Dinan je svojevremeno proglašen gradom umjetnosti i istorije. I danas u ovom gradu žive mnogobrojni vajari, skulptori, duvači stakla, knjigovesci, graveri i mnogi drugi umjetnici i zanatlije…

Dinan ima neki neodoljivi šarm. Kuće uokviruju kaldrmisane ulice sa cvijećem koje visi iz žardinjera i imaju raznobojne žaluzine. Dok šetate gradom čućete mnogobrojne turiste i u glavi će vam se pomiješati svi mogući strani jezici koje možete zamisliti.

Ovdje nećete ostati gladni. Mnogobrojni turisti hvale savršene restorane, pa tako posjetite: Au The Gourmand, La Courtine, La Fleur de Sel, Le Cantorbery, Les 3 Lunes ili  L’Atelier Gourmand. Bretanja je poznata po plodovima mora, pa neće pogriješiti ako naručite fruits de mer, ostrige ili jastoga. Izvrsno ih spremaju! Preporučujemo da obavezno probate Coquilles Saint-Jacques-školjke kuvane u bijelom vinu, poslužene sa sirom, pečurkama i prepečenim hljebom.

Bretanja takođe ima odličnu reputaciju kada je dobra jagnjetina u pitanju, jer ovo meso ima specifičan ukus zbog slane vode koja se raspršuje po livadama, a služi se uz bogato povrće koje ovde raste u izobilju.

Za razliku od ostalih regija Francuske koje su poznate po siru, to nije slučaj sa Bretanjom, ali zato morate probati slani puter i čuveni Kouign Amann, kolač sa puterom ili možda francuske crepes-palačinke koje su specijalitet.

Što se smještaja tičen La Maison Pavie, je pravi odabir, mali butik hotel koji je smješten u kući iz 15. vijeka, a nalazi se u samom istorijskom centru Dinana. Objekat je kombinacija kamena i drveta, tipičnog za period u kojem je izgrađen, a nalazi se na trgu Saint Sauver u mirnom kraju grada.  

Uživaćete u privlačnom i prijatnom ambijentu. Iako veoma mali, ima samo 5 apartmana, sve sobe gledaju na božanstveni vrt ili trg. Jednom rječju, zakoračiti u Dinan je kao da ste zakoračili u prošlost koja vas opija svojom magijom.

(NN/b92.net)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *