Đenova: Jedan dan u Kolumbovom gradu

Đenova je prelijepa luka u Ligurijskom moru, rodni grad moreplovca Kristofera Kolumba i virtuoza na violini Nikoloa Paganinija, što su već dovoljno dobri razlozi da se posjeti ovaj grad.

Kada se uzme u obzir i da u Đenovi igra najstariji italijanski fudbalski klub i da je ovdje izmišljen pesto, dileme nema – ovaj grad na sjeveru Italije obavezno treba posjetiti, bar na jedan dan.

10.00

Ulica Garibaldi naziva se i u Strada nuova, i to je polazna tačka ili glavna štrafta. Osim šopingovanja, možete i da razgledate stare vile iz 16. vijeka, lijepe palate, muzeje i ostale građevine koje je izgradila trgovina. Ovdje su živjele najbogatije porodice, pa treba obratiti pažnju na palate Roso (unutra su slike Dajka i Veronezea), Bjanko (slike Karavađa i Rubensa) i Tursi (čuvaju se violine Paganinija i Kolumbove kosti).

11.00

Za razliku od ostalih slavnih pomorskih republika, u Đenovi luka i dalje radi punom parom. Pjaca Ferari je glavni trg, a popločane uske uličice u okolini su divno mjesto da se turista “izgubi”. Ovde su picerije, vinski podrumi, butici, baroci… Kolumbo je, inače, rođen u Vija di Porta Soprana.

Foto: Thinkstock
 
Foto: Thinkstock

12.00

Akvarijum u Đenovi je legendaran, a važi za najveći u Evropi. Ovde živi 400 vrsta životinja, a jedinstven je po arktičkim životinjama.

13.00

Slavna prošlost Đenove, koja je gospodarila morima, može se vidjeti u Pomorskom muzeju, gdje se čuvaju originalni aparati za navigaciju i modeli brodova. Poseban dio je namjenjen američkim imigrantima, a pošto se nalazi u luci, ispred je i podmornica, kao i velika galija koja je atrakcija za djecu.

14.00

Šoping je u Italiji obavezan, a butici pristojnih cijena nalaze se u arkadi “20. septembar”. Blizu je i Merkato orijentale, gdje se prodaju svježe voće, sir, pasta, masline i još mnogo toga.

Foto: Thinkstock
 
Foto: Thinkstock

15.00

Palaco dukale je mjesto odakle su duždevi vladali u Srednjem vijeku. Sada je to kompleks restorana, radnji i galerija, a blizu je i pijaca Mateoti na kojoj se može jeftino jesti.

16.00

Ljubitelji kupanja treba da uskoče u autobus broj 15 ili sednu u voz i odu do Kvatra, Kvinta ili Nervija, gdje se nalaze plaže.

17.00

Portofino i Činkve tere nisu daleko, pa ne treba propustiti priliku da se vide ova najljepša mediteranska sela. U Portofinu u hotelu “Splendid” je Ričard Barton zaprosio Elizabet Tejlor, a svaki kafe nudi savršen pogled na more.

18.00

Korzo Italija vodi do Bokadeze, malog ribarskog naselja gdje prelijep zalazak sunca. Ovdje treba večerati. Poslovica kaže, da ko jede minestrone, “vratiće se u Đenovu”. Najbolji restoran je “Zeferino”, gdje je Frenk Sinatra jeo pesto.

Piše: A. Mikata

Preuzeto sa: novosti.rs

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *