Dalmatinsko mjestašce u koje ćete se zaljubiti

Okolina Šibenika prepuna je prelijepih malih mjesta vrijednih istraživanja.

Ako volite gužve, tu su Vodice sa svojom kilometar dugom plažom na kojoj je usred sezone teško pronaći mjesto za peškir. Ali, ako ste za opuštanje i uživanje u prirodi, na samo nekoliko kilometara odatle i na desetak kilometara od Šibenika, nalazi se šarmantni Tribunj, koji ima samo 1.500 stanovnika.

Krenimo od plaža. U Tribunju su Gradska plaža Zamalin i Bristak. Obje će vas očarati predivnom svijetlo plavom bojom mora.

Zamalin je u samom centru grada, pa je i sve drugo što vam treba u blizini, od kafića i restorana do smještaja. Na njoj su tuševi, u more možete skočiti s mola, ući šljunkovitim prilazom ili preko stijena, ali je njen glavni nedostatak to što je često načičkana morskim ježevima.

Bristak je šljunkovita plaža na drugom dijelu mjesta, a i ovdje su u blizini restorani, kafići i smještaj, a na samoj plaži je i igralište za djecu.

Tribunj je poseban po svojim autentičnim, zbijenim kućama i uskim uličicama. Stari grad nalazio se na bregu na kojem je danas Kapelica svetog Nikole ili svetog Mikule, naziv koji koriste mještani.

Foto: Thinkstock
 
Foto: Thinkstock

Prije nekoliko vijekova nosio je naziv Jurjevgrad, od utvrđenja na vrhu brega na kojem danas stoji ova kapelica. Kratka šetnja do vrha brda se isplati jer se pruža prelijep pogled na mjesto i okolinu kao i ostrvca Lukovnjak i Logorun, koji su dio tribunjskog arhipelaga.

Tribunj ima i simpatično ostrvce koje je s kopnom povezano kamenim mostom, koje je bilo utočište mještanima za vrijme napada Turaka.

Na ostrvu vas dočekuje spomenik magarcu, koji je nekada bio vrijedan pomagač i prevozno sredstvo. Danas o zaštiti ove životinje u Tribunju brine Udruženje tovar, a svake godine 1. avgusta održava se trka magaraca kako bi se odala počast ovim životinjama.

Tradicionalno su se mještani ovdje bavili ribarstvom i maslinarstvom, a danas je, kao i u obližnjim mjestima, naglasak na turizmu. Tribunj ima i veliku marinu koja mami nautičare.

Svakako posjetite Tribunj ukoliko se nađete u ovom dijelu Dalmacije.

Piše: M.V.

Preuzeto sa: punkufer.hr

 
 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *