Da li biste platili da jedete u kući potpunog stranca?

Vizeat je zamišljen kao platforma koja povezuje ljude spremne kuvati za druge u svom domu. Najčešće se radi o turistima koji dođu i žele isprobati čari lokalne kuhinje, ili pak, domaćinima koji žele pokazati kulinarska umijeća sunarodnicima…

Hrana

Posljednjih godina svjedočimo brojnim promjenama koje se tiču uslužnih djelatnosti. Najprije su se pojavile stranice poput Airbnb i Couchsurfinga, koje vam pružaju najam stana ili samo dijela stana za povoljnu cijenu. Naravno, Couchsurfing vam nudi smještaj i to potpuno besplatno. Uz ovo, ko još misli o hotelima?

Zatim je došao Uber, koji je i kod nas izazvao velike polemike i naljutio taksiste. Vozači Ubera moraju imati lični automobil, ne moraju biti članovi nikakvog udruženja i plaćati licence, a njihove usluge su znatno jeftinije od usluga taksista.

E, pa na tragu toga, pojavila se još jedna usluga, koja vam omogućava da uz novčanu naknadu, jedete kod potpunog stranca u kući. Kako to funkcioniše? Pogledate šta se nudi, platite putem Interneta i odete na večeru kod nekog ko će možda postati novi Jamie Oliver ili Stevo Karapandža.

Stranica koja sve to omogućava zove se Vizeat, a u Francuskoj, koja se s pravom naziva zemljom gastronomskih užitaka, ova mogućnost postoji već dvije godine.

Vizeat je zamišljen kao platforma koja povezuje ljude spremne kuvati za druge u svom domu. Najčešće se radi o turistima koji dođu i žele isprobati čari lokalne kuhinje, ili pak, domaćini koji žele pokazati kulinarska umijeća sunarodnicima.

Posjetite VizEat ako želite jesti kod stranca u domu (Foto: stockfood)

Cijela priča je krenula 2014. u Parizu, a danas Vizeat ima više od 90 hiljada članova u otprilike stotinu zemalja, od kojih 17 hiljada ljudi kuva i ugošćuje u svom domu.

Funkcioniše kao Airbnb. Na sajtu otvorite profil i krećete u potragu za hranom. Ukoliko ste domaćin, popunite informacije o svom kuvarskom znanju, i avantura može početi.

Naravno, pitanje koje se često postavlja, kao uostalom i za Uber, jeste legalnost cijele usluge. Što se toga tiče, ne postoji univerzalan odgovor, već je situacija različita od države do države. Jasno, baš kao ni taksisti Ubera, ni ove “kućne'” restorane nisu dobro primili tradicionalni restorani, koji su apelovali vlastima da po njihovom pitanju nešto učine.

No, s obzirom na širenje, teško je vjerovati kako Vizeat neće preživjeti. Uostalom, uspjeli smo na stranici pronaći nekoliko ponuda i u Zagrebu, pa ako vas zanima, napravite korak.

punkufer.hr

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *