Četiri evropske metropole koje su idealne za pješačke ture

Nepoznati grad najbolje se upoznaje pješice. A neke evropske metropole se jedino tako i mogu vidjeti.

Uske ulice, mali trgovi, zanimljive fasade, barokne palate, vitraži, mini-parkovi, tornjevi, tajni prolazi… Sva ova mjesta propuštaju turisti koji idu u razgledanje u društvu vodiča ili autobusom sa otvorenim krovom.

Barselona, Put modernizma

Foto: pixabay.com
Foto: pixabay.com

Od Trga Katalonija do bolnice “Sant Pau” pruža se raj za ljubitelje secesije. Najljepši katalonski “art nuvo” može se vidjeti kada se krene od Trga Katalonija preko Paseo de Garsija i stiže do mjesta gdje su najveća imena ovog pokreta iz 19. vijeka izgradila kontroverzne zgrade kao što su Morera, Amatler, Bataja i Mila sa kamenim fasadama i izuvijanim gvozdenim balkonima. Posetiti i Gaudijev muzej ili nastavite avenijom Dijagonala do nestvarnih Puigovih nordijskih dvoraca poput Kasa Makaje.

Berlin, Put zida

Foto: pixabay.com
Foto: pixabay.com

 

Vrlo je jednostavno pratiti put kojim je išao Berlinski zid ukoliko se krene sa trga Potsdamer i nastavi prema Milenštrase. Zid koji je dijelio istočni i zapadni deo grada je srušen, ali je ostavljena linija (noću osvijetljena) od cigala koja prati putanju kojom je išao kroz ulice, dvorišta, zgrade… Putanja vodi pored kontrolnog punkta Čarli, spomenika Petru Fehteru (ubijen prilikom prebjega), pored vrta Turčina Osmana koji je imao baštu u sjenci zida, pa sve do ostataka Zida sa muralima.

 Pariz, Lijeva obala

Foto: pixabay.com
Foto: pixabay.com

Ko krene sa mosta Pont nef (Deveti most) lijevom stranom ka 49. ulici, uživaće u fascinantnoj arhitekturi, ali i rimskim ostacima i najstarijim gradskim ulicama. Sa lijeve obale se najljepše vidi Notrdam (do čijeg se zvonika penju najhrabriji) i prolazi kroz kvart Il Sent Lui u kojem je lavirint kafića, butika, restorana. Dalje put vodi ka Latinskom kvartu, Sorboni, Panteonu, crkvi Sent Etjen… Šetnja se završava u rimskom amfiteatru koji su srušili varvari 280. godine.

Rim, Istorijski trgovi

Foto: pixabay.com
Foto: pixabay.com

Trg Navona je, naravno, polazna tačka, a ide se ka trgu Minerva, gdje se nalaze Mikelanđelova mramorna skulptura Hristovog uspeća i Berninijev barokni slon sa egipatskim obeliskom. Da bi se vidio Karavađo, vrijedi otići do Trga Rotonde, a na kraju treba svratiti do Pjace Paće gde se nalaze ušuškane taverne, koje nisu skupe.

Izvor: novosti.rs

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *