Bukurešt, „mali Pariz“ istoka: 9 razloga da posjetite prestonicu Rumunije

Prošetajmo gradom koji svojim posjetiocima poklanja djelić svog kulturno-istorijskog bogatstva, uživanje u predivnim parkovima i najvećoj zgradi u Evropi.

Raskošna prošlost grofa Drakule

Posjetite dva dvorca u unutrašnjosti Rumunije, istražite Drakulin zamak i elegantni dvorac Peleš kako biste više proučili istoriju Vlada Cepeša III koji je inspirisao Brema Stokera da napiše horor roman Drakula.

Crkva Stavropoleos

Grčkih sveštenik Ioanikie Stratoinkeas je izgradio crkvu Stavropoleos u XVIII vijeku i predstavlja malu, mirnu i prelijepu građevinu. U unutrašnjosti crkve se ogledaju romanski i vizantijski elementi

Stari grad

Bukurešt je bio mjesto gdje su se sretali trgovci i putnici od XI veka, a preživio je i rušenje više od petine centralnog dijela grada koje su porušene 1980-ih godina kako bi se grad potpuno preoblikovao po zamisli Nikolaja Čaušeskua. 

Nakon tog burnog perioda, zgrade Starog grada su se polako obnavljale. Kaldrmisane ulice su transformisane u jednu od najživljih noćnih zona u Evropi, a još većem šarmu Starom gradu doprinose restorani, kafići, pozorišta i knjižare.

Muzeji na otvorenom

Nacionalni seoski muzej Dimitrie Gusti se proteže kroz park Herastrau, a posjetioci mogu da vide oko 300 tradicionalnih zgrada.

Rumunski Ateneum

Koncert u Rumunskom Ateneumu predstavlja uživanje u muzici u okviru jedne od najsvečanijih zgrada iz XIX u Bukureštu. Podsjeća na antički grčki hram sa kupolom visine 41 metra, a unutrašnjost je ispunjena istkanim zlatnim lišćem, mermernim balkonima i spiralnim stepenicama. Koncertna dvorana je dugačka 70 metara i sadrži fresku od 3 metra koja opisuje rumunsku istoriju.

Prostrana Palata parlamenta

Impozantna građevina predstavlja najtežu zgradu na svijetu, najveću zgradu u Evropi i drugu po veličini upravnu zgradu na svijetu (poslije Pentagona). Palata parlamenta je poznata i po svojoj raskonošnosti i kiču, luksuzu koji je Čaušesku predvideo za sebe prije nego što je smijenjen s vlasti.

Ostaci Malog Pariza

Bukurešt je jednom bio poznat kao Mali Pariz, glavni grad koji je procvjetao za vrijeme Karola I Rumunskog, koji je angažovao francuske arhitekte da gradu daju veliki sjaj. Stoga ne propustite da prošetate Avenijom Pobede, u kojoj se nalaze neke od najelegantnijih zgrada i spomenika. Palata Kantakuzina je jedna od najekstravagantnijih zgrada koja sad predstavlja muzej rumunskog kompozitoru Žoržu Enesku. 

Najljepša knjižara u Evropi

U predivnoj zgradi iz XIX vijeka je smještena Carturesti Carusel, možda jedna od najzadivljujućih knjižara na svijetu. 

Parkovi

Bukurešt je prepun prelijepih parkova, a najstariji, osmišljen sredinom XIX veka jeste Cismigiu Gardens. U parku Herastrau se nalazi i teatar na otvorenom, kao i područja za rekreaciju. Možda najljepšim se smatra park Kerol koji je završen 1906. godine. U njemu se nalazi rumunska grobnica nepoznatog vojnika, kao i teatar na otvorenom u rimskom stilu.

Izvor: nationalgeographic.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *