Bjelašnica – nepristupačna dama

Čelična Lady među planinama. Stroga ali pravična u svojoj strogoći. Ovo bi možda bila najbolja definicija planine Bjelašnica. Bjelašnica je nepristupačna dama. Na njenom vrhu se ostaje tek toliko da se uhvati zraka Sunca. Zimi vas upozori oštrina mraza, ljeti hiroviti vjetrovi. Uz Bjelašnicu se penje polako i dugo. Spušta se hitro i okomito.

Bjelašnica je planina u centralnom dijelu Bosne i Hercegovine, na udaljenosti od samo 25 km od Sarajeva. Olimpijska planina. Mjesto gdje su se na 14. Zimskim olimpijskim igrama u alpskom skijanju takmičile same legende skijaškog sporta. Karakteriše je izuzetna promjenljivost klime tako da je na njoj moguće doživjeti tri godišnja doba u jednom danu.

aa_picture_20141227_4143635_high

Do Bjelašnice se dolazi dobro održavanom cestom iz pravca aerodroma iza kojega, nakon 5 km, veliki znak upućuje na skretanje u desno. Ovdje se skreće prema skijalištu te nakon 15-ak km vožnje, dolazite na raskrsnicu koja vas jasno upućuje na Bjelašnicu ili Igman. Skrećete lijevo i dolazite na Babin dol. Desna cesta vas vodi na veliki parking koji se plaća po satu (ali maksimalno 5 KM po danu) a skrenete li lijevo stići ćete do mnogobrojnih apartmana i hotela.

Staza ima za sve profile – od početničkih plavih, na koje vuku tanjirići i sidra, do onih ozbiljnih, olimpijskih crno-crvenih, do kojih se stiže trosjedom. Do vrha planine možete produžiti tanjirićem.

Bjelašnica ima i reflektore, tako da skijaši mogu uživati i u noćnom skijanju na stazi umjerenog nagiba, dužine 750 m koja je u potpunosti osvijetljena.

Po završetku skijanja, pravo sa staze, može se doći do hotela Han.

Izvor: Furaj.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *