Bijeg u planine: Zaboravite na vrućine i prihvatite ponudu za “najzeleniji” odmor

Smještena u samom srcu Evrope, između Alpa i Sredozemnog mora, s misterioznim kršom i najveličanstvenijim podzemnim galerijama u Evropi, Slovenija je jednostavno neizostavno mjesto za istraživanje.

Šta kažete na završetak ljetne sezone bijegom u planine? Mi smo definitivno za, a nadamo se da ćete se i vi odlučiti krenuti u Sloveniju i istražiti ovaj zeleni kraj. Zašto? Osjećaćete se kao da ste se našli u Hobbitonu. Zelenilo, mir, tišina, veseli ljudi, cvrkut ptica, svjež vazduh. Šta vam drugo treba?

Slovenske Alpe (Foto: Gulliver/Thinkstock)

Osjećajte se zeleno, aktivno i zdravo u Sloveniji. No, jeste li se ikad zapitali zašto se Slovenija toliko diči zelenom bojom? Ako niste, odgovor leži u činjenici da je prva zemlja u svijetu koja s pravom nosi naziv “zelena destinacija” na temelju procjene organizacije “Green Destinations” iz Holandije. Zvuči nestvarno, no naši su susjedi ostvarili zadivljujuću brojku. Slovenski kriterijumi za dobijanje ove prestižne nagrade, u poređenjui sa onima koji su traženi, usklađeni su čak 96 posto.

Smještena u samom srcu Evrope, između Alpa i Sredozemnog mora, s misterioznim kršom i najveličanstvenijim podzemnim galerijama u Evropi (Postojnska i Škocjanska jama), Slovenija je jednostavno neizostavno mjesto za istraživanje. I ne samo to, osim prirodnih ljepota nudi obilje opcija za smještaj kvalitetno provođenje slobodnog vremena.

Jedno od takvih svakako je Hotel Golte u bajkovitim slovenskim Alpama. Kao što smo na početku spomenuli, mir i tišina ovdje su sinonim za čisti hedonizam. Hotel se nalazi na čak 1410 metara nadmorske visine i pruža nezaboravne prizore na Kamniške Alpe i Savinjsku dolinu.

Prekrasna Slovenija (Foto: Gulliver/Thinkstock)

Bilo ljeto ili zima, ovdje se uživa cijele godine. Poklonite sebi nezaboravno iskustvo i istražite krške planinske staze, posmatrajte ugašeni vulkan Smrekovec, posjetite izložbu cvijeća i upoznajte Alpski vrt, zaplovite rijekama i doživite adrenalinski rafting. Ako vam rafting nije dosta, spustite se 200 metara dugim zip lineom i posmatrajte zelenilo iz vazduha, zaigrajte mini golf kod “Koče Trije Ploti” ili se provozajte žičarom. Želite i wellness opuštanje? Nema problema, jer hotel Golte nudi sve što vam je potrebno za najzeleniji odmor.

Želite li boraviti na višim nadmorskim visinama i ne sviđa vam se boravak u hotelu? Preporučujemo vam jedinstvene kolibe u kojima ćete se osjećati kao kod kuće. Smještene su na Velikoj planini, a iz starih ih je ruševnih kućica u ovo čudo tradicionalne pastirske arhitekture pretvorio Vlasto Kopač.

Moblni slobodno ostavite u sobi jer vam neće trebati. Radije ponesite fotoaparat i zabilježite predivne trenutke koje ste proveli planinareći ili u vožnji biciklom kroz okolinu. Prošetajte pastirskim naseljem, isprobajte lokalne mliječne proizvode i osjećajte se kao pravi pastir. Kiselo mlijeko sa žgancima će vam dugo ostati u sjećanju. Probudite se ranom zorom, izađite na svjež vazduh i jednostavno upijajte sve što vam priroda ovdje pruža. Velika planina vas čeka.

Izvor: vikendmanijaci.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *