Bali – ostrvo rajske ljepote, tradicije, plesa i nasmijanih ljudi

Indonežansko ostrvo Bali je poznata turistička destinacija koja prije svega pruža turistima mogućnost bezbrižnog odmora u laganom ritmu specifičnom za ovo ostrvo. Od samog dolaska na ostrvo i sletanja na aerodrom Ngurah Rai susrećete se s prirodnim ljepotama ovog ostrva i onim što je karakteristično za ovo podneblje, a to su boje, počevši od kristalno plave boje besprekorno čistog mora do boja rastinja i biljaka koje vas okružuju. Takođe, pri prvom susretu s ovim ostrvom osjetićete i specifičan miris i vlažnost vazduha koji, čini se, miriše na kišu. Na svu sreću, sve je klimatizovano, od taksija do hotelskih soba, tako da vam ovaj specifičan ambijent, na koji prosečan Evropljanin nije navikao, neće pretjerano teško pasti.

Na ostrvu žive Balinezi, koji najvećim brojem čine lokalnu populaciju. Ima ih oko četiri miliona, veoma su ljubazni i srdačni domaćini, tako da s njima sigurno nikakvih neprijatnosti nećete imati. Još jedna specifičnost Balineza je njihova religija. Naime, iako Bali pripada Indoneziji, koja je najveća muslimanska zemlja na svijetu, s preko 220 miliona muslimana, Balinezi su hinduisti i skoro svi ostrvljani ove etničke grupe pripadaju toj religiji.

Turistička sezona na Baliju traje od maja pa sve do kraja novembra, a ako planirate odmor na ovom ostrvu, poželjno je da unaprijed rezervišete smještaj, jer su u sezoni svi kapaciteti popunjeni. Posjeta je malo manja od decembra do kraja aprila, kada je na Baliju zima, što se u najgorem slučaju manifestuje nešto nižom temperaturom i monsunskim kišama, koje su karakteristične za taj period godine. Inače, monsunske kiše su ovdje najjače od decembra do kraja januara, ali ni tada prosječna temperatura ne pada ispod 20 stepeni Celzijusa. Hoteli na Baliju su posebna priča, prosto se stiče utisak da se takmiče koji će biti ljepši i veći. Zajednička crta im je to da su svi ogromni, smješteni na samim plažama, veoma dobro opremeljni i uređeni; naravno, svaki ima i bazen. Bazeni su okruženi stablima palmi, banana, raznim žbunastim rastinjem s cvjetovima svih mogućih boja i oblika. Sve sobe su klimatizovane, a cijena smještaja kreće se od 40 do 60 evra za noćenje s doručkom. Još jedna bitna napomena: na ostrvu ne postoji hotel koji ima manje od četiri zvjezdice i, naravno, turistima se ovdje poklanja najveća moguća pažnja. Osoblje hotela vam je na usluzi 24 časa dnevno. Uz ljubazan smiješak i prijatno ophođenje s gostima spremni su da vam ispune svaku želju. Takođe, osoblje hotela nosi dopadljive uniforme, koje imaju donji dio u obliku suknje i za muškarce i za žene, i svi solidno poznaju engleski jezik, tako da vam sporazumijevanje s njima verovatno neće predstavljati neki veći problem.

Pored kupanja i odmora u prelijepim hotelima ne bi trebalo propustiti obilazak unutrašnjosti ostrva posredstvom neke od lokalnih turističkih agencija. Na ove izlete ide se mini-busevima uz pratnju vodiča, koji će vas upoznati s bogatom istorijom Balija. Ono što svakako treba vidjeti je hram Tanah Lot, koji se nalazi na samoj obali mora i potiče iz 16. vijeka, a posebna zanimljivost je to da je sagrađen iz jednog komada stijene. Po vjerovanju lokalnog stanovništva, odatle se pruža najljepši pogled na zalazak sunca na cijelom ostrvu, što može biti veoma zanimljivo romantičnim dušama. Još jedan fascinantan prizor su pirinčana polja. Smještena u ravničarskim predjelima, napravljna su u obliku terasa i ima ih bukvalno na svakom koraku; vjerovatno su to najljepši prizori na ostrvu.

Jedna od specifičnosti ovog ostrva je i cjenkanje, što je sastavni deo ulične prodaje. Naravno, kao turista bićete veoma brzo prepoznati i lokalni trgovci će pokušati da vam prodaju robu po znatno višim cijenama, ali uz neizbežno pogađanje možete pazariti svaku robu za razumnu cijenu. U luksuznim radnjama, naravno, pogađanja nema. Hrana je veoma ukusna i vjerovatno ćete uživati u lokalnim specijalitetima. Oni su najvećim dijelom mješavina pirinča i povrća, koje je pomiješano s piletinom ili govedinom, a sva jela su blago zaljućena.

Restorana ima mnogo. Zbog specifičnog načina života i samo vrijeme provedeno na ovom ostrvu kao da teče sporije. To je vjerovatno posljedica toga što vam je usluga nadohvat ruke cijelog dana. U svakom slučaju, dobar odmor i uživanje u ljepoti ovog ostrva, toplog tropskog mora i predivnih pješčanih plaža svakako će vam ostati u nezaboravnom sjećanju.

Izvor: krstarica.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *