Bajkovita Srbija – Rtanj

Rtanj 1.560mnv – planina iz bajke

Do prirodne piramide Istočne Srbije, između Sokobanske i Crnorečke kotline, najčešće se stiže iz pravca Paraćina preko dobro poznatog prevoja Čestobrodice.Čim ugledate piramidu Rtnja, puls vam se ubrza. Nikog ne ostavlja ravnodušnim. Nijedan vrh u Srbiji ne ostavlja takav utisak kao moćni vrh Šiljak sa malom kamenom kapelom. Kad ste gore, imate pravi užitak dok gledate sa vrha odakle pogled dominira nad celim krajem. Borski Sto, Beljanica, Stara planina, Suva planina, Ozren, Tupižnica…sve je tu pred vama.

Standardna ruta:  prilazimo Rtnju sa severa (od starog rudnika), ocekuje nas neverovatnih 1.200mnv uspona na samo 5km kroz impozantne litice i šume koje su u proleće pune sremuša.Jedna od „najjačih“ pešačkih tura u Srbiji definitivno.Tu turu  završavamo sa južne strane koja je dosta blaža i spušta se u selo Rtanj na 500 + mnv pored izvora „Hajdučki kladenac“ gde nam je smeštaj.Da stvar bude još bolja, domaći kačamak i rtanjski čaj vas ekspresno vraćaju u život posle napornog pešačenja.

Za one sa malo boljom kondicijom, koji traže više i ne-standardne rute..zapadni greben Rtnja je prava stvar, iz pravca Lukova.Ista visinska razlika kao sa severa ali duža deonica i par strmijih deonica!

Trajanje: 2 dana / 1 noćenje

Setanje i razgledanje, treking na jedan od najlepsih vrhova Srbijice.

Polazak: vikendi, subota i nedelja

 

Više informacija na extremesummitteam.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *